Hoeveel eiwitten zitten er in brood?

31 maart 2023
Hoeveel eiwitten zitten er in brood?

Een van de belangrijkste stoffen voor ons lichaam is eiwit. Of je nou een fanatieke sporter bent of simpelweg je lichaam gezond wilt houden, eiwitten zijn een must. Maar wat is nou het aantal eiwitten in brood en wat doen deze eiwitten nou precies? In deze blog lees je alles over de werking van eiwitten en hoe je ze binnen kunt krijgen.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn de bouwstenen van ons lichaam. Het is een voedingsstof en bouwstof die verdeeld kan worden in twee groepen: Dierlijke en plantaardige eiwitten. De plantaardige versie kun je vooral vinden als brood eiwitten, in graanproducten en in noten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in producten als vlees, vis, melk, kaas en eieren.

Eiwitten, of proteïne, bestaan uit groepen van kleine onderdelen. Deze onderdelen heten aminozuren. In totaal zijn er 22 verschillende soorten aminozuren, die allemaal in eiwitten voor kunnen komen. Doordat er zoveel verschillende zuren zijn en dus veel verschillende combinaties zijn, is lang niet ieder eiwit hetzelfde. Niet alle aminozuren zijn essentieel voor je lichaam, maar een aantal wel. Je lichaam maakt zelf bepaalde aminozuren aan en deze hoef je dan ook niet per se door middel van je voeding binnen te krijgen. Kijk voor meer informatie over aminozuren en het bestellen ervan zeker even op deze pagina.

Wat doen eiwitten?

Zoals genoemd zijn eiwitten de bouwstenen van ons lichaam. De aminozuren die erin zitten zorgen voor de opbouw en herstel van cellen en helpen ze bij allerlei regelprocessen binnen je lichaam.

De voornaamste functie van de eiwitten is het opbouwen van de cellen. Een gemiddelde volwassen persoon bestaat voor maar liefst 12 kilo uit eiwit. Bestaande cellen vernieuwen zichzelf regelmatig. Het lichaam breekt bij dat proces het eiwit af en vervangt het met nieuwe eiwitten. Bij dit proces gaan ook aminozuren verloren en die moet je dus allemaal terugkrijgen door middel van voeding en eventuele supplementen.

eiwitten brood

 

Eiwitten in combinatie met sport

Omdat eiwitten een belangrijke rol spelen in het proces van de opbouw van cellen, is het zeer belangrijk bij het opbouwen van spiermassa. Niet-sporters hebben al ongeveer 0.8gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig om de aminozuren op peil te houden, bij sporters ligt dit aantal hoger. Een duursporter heeft ongeveer 1.2 gram eiwit nodig, terwijl een krachtsporter zelfs 1.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Het lichaam gebruikt deze eiwitten na een intensieve training voor het herstellen van je spieren. Zonder het juiste aantal eiwitten heeft je lichaam niet genoeg bouwstoffen om de spieren te herstellen en zul je dus ook geen spiergroei kunnen realiseren. Voor iedere sporter is proteïne dan ook een cruciaal supplement.

Waar vind je eiwitten?

Zoals je al geleerd hebt zijn er twee soorten eiwitten, dierlijke en plantaardige eiwitten, die ieder in andere producten gevonden kunnen worden. Hieronder zie je een overzicht van de producten waar de meeste eiwitten in zitten.

Eiwitten in vlees en vis

Vlees en vis zijn een van de belangrijkste producten om eiwitten mee binnen te krijgen. Vlees waar met name veel eiwitten in zitten zijn kip, konijn en kalkoen. Vooral kip is voor veel mensen toegankelijk en iets gemakkelijker te verkrijgen en dit is dan ook een aanrader. Verder is er ook veel variatie te creëren met kip.

Ben je nou meer een visliefhebber, dan zijn er ook voor jou genoeg producten waar je proteïne in zult vinden. Met name tonijn, zalm en gamba’s bevatten veel proteïne en zijn dan ook goed voor je lichaam. Een lekkere pasta met tonijn of gamba’s is voor veel visliefhebbers dé maaltijd voor na het sporten. Ook zijn er heel veel eiwitrijke groentesoorten. Welke dat zijn, lees je hier!

Brood met veel eiwitten

Brood zonder eiwitten bestaat niet. Kijk je naar de soorten broden, dan verschilt de hoeveelheid eiwitten die er in zitten echter wel. Het brood met de minste eiwitten is witbrood. Witbrood bevat ongeveer 3 gram eiwitten, terwijl in volkorenbrood 4 tot 5 gram eiwitten in een snee zitten. Dit komt door het feit dat bij witbrood de zemelen worden verwijderd. Dit is het buitenste gedeelte van de graankorrel waar de meeste voedingsstoffen, waaronder eiwitten, in zitten. Bij volkorenbrood worden de zetmelen wel gebruikt. Wil je dus brood eten, dan raden we je aan om altijd te kiezen voor volkorenbrood. Zoals we al zeiden, bevat volkorenbrood ook meer vitamines, koolhydraten en voedingsstoffen die zorgen voor meer energie en het aanmaken van rode bloedcellen. Hoeveel voedingsstoffen het brood bevat, hangt echter af van het soort en van de producent. Wil je het precies weten, zul je altijd de verpakking moeten checken.

eiwitten in brood

Alternatieven voor brood als eiwitten bron

Brood is echter niet het enige wat je kunt eten als je meer eiwitten wilt innemen. Sterker nog; als je veel sport en dus veel eiwitten nodig hebt, raden we je aan om te variëren met producten. Brood kan bijvoorbeeld zwaar op de maag liggen als je het voor het sporten eet, dus dan is andere eiwitrijke voeding misschien wel beter. We zullen nog enkele alternatieven op een rijtje zetten.

Yoghurt en andere zuivelproducten

Een goed alternatief voor eiwitten in brood is eiwitten uit zuivelproducten. Zuivelproducten bevatten naast eiwitten ook calcium en andere voedingsstoffen. Voeg nog wat fruit aan je yoghurt toe of een glas melk en je hebt een gezond ontbijt of een gezond tussendoortje!

Vlees

Vlees is een hele belangrijke bron van eiwitten. Kip vinden we altijd een goede optie, omdat deze ook vrij laag is in vetten. Rood vlees kan echter ook. Omdat vlees op het gebied van eiwitten belangrijk is raden we je altijd op zoek te gaan naar een vleesvervanger wanneer je vegetariër bent.

Peulvruchten

Eiwitten kun je ook vinden in verschillende groenten, maar de groentes met de meeste eiwitten zijn de peulvruchten. Peulvruchten zijn onder andere bonen, linzen en erwten. Wil je meer weten over eiwitten in noten? Lees dan deze blog!

Zaden en noten

Heel vaak wordt vergeten dat zaden en noten ook goede eigenschappen hebben. Zoals je misschien al verwacht zijn deze dus ook rijk aan eiwitten. De soort met de meeste eiwitten is de amandel, gevolgd door pistachenoten en cashewnoten. Noten zijn dus ook een goed alternatief als je een glutenallergie hebt of als je vegetarisch eet.

Hoeveel eiwitten in brood?

Een dagelijkse maaltijd voor veel Nederlandser is brood. Wil je nou letten op je eiwitgehalte en ook brood blijven eten? Dat kan! Als je de juiste soort brood uitkiest, kun je een flink aantal gram eiwitten binnenkrijgen tijdens je ontbijt of lunch. Het voornaamste brood met veel eiwitten is volkoren tarwebrood. Hier zit gemiddeld 10,9 gram eiwit in en kan dan ook prima gegeten worden wanneer je op je eiwitgehalte let. Zorg er wel voor dat je een proteïnerijk beleg op dit brood legt, zoals bijvoorbeeld kipfilet. Zo maximaliseer je de eiwitinname tijdens deze maaltijd.

Brood zonder eiwitten bestaat tevens ook. Zorg er dus voor dat je goed oplet welk soort brood je koopt en ga er niet zomaar van uit dat er genoeg eiwitten in het brood zitten. Zo voorkom je het eten van brood waar je uiteindelijk geen extra eiwitten uit zult halen. Ben je ook fan van aardappelen? Lees hier of er eiwitten in aardappelen zitten!

Ben je nou op zoek naar meer informatie over eiwitten of wil je direct eiwitsupplementen bestellen? Bekijk dan zeker even deze pagina, of neem contact met ons op.

Uitgelicht

Meer nieuws