7 beste eiwitrijke groenten

28 februari 2023
7 beste eiwitrijke groenten

Als je goed bezig bent met sporten en als doel hebt om je spiermassa te vergroten, dan is het niet alleen van belang dat je de juiste trainingen doet. Hierbij is het net zo belangrijk dat je de juiste voeding met voldoende eiwitten eet. Veel mensen vragen zich dan af, in welke voedingsmiddelen zitten veel eiwitten? Eiwitten zitten in veel soorten voedingsmiddelen, onder andere in groentes. In dit blog zullen we vertellen waarom eiwitten belangrijk zijn, in welke groente veel eiwitten zitten en geven we je enkele tips om meer eiwitrijke groenten te eten.

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwit is een voedingsstof die je lichaam nodig heeft. Het bevat aminozuren die nodig zijn voor de opbouw van cellen en voor allerlei regelprocessen in het lichaam. Verder helpen eiwitten voor het herstellen en opbouwen van je spieren. Dus sport je veel en wil je extra spieren kweken? Zorg er dan voor dat je genoeg eiwitten eet. Dit kan bijvoorbeeld door de meest eiwitrijke groenten te eten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voedingsmiddelen die een bron van eiwitten bevatten. Denk hierbij aan; eiwitten in noten, maar ook in vlees, vis, kwark en eieren. Daarnaast kan een eiwit shake een makkelijke en snelle oplossing zijn om extra eiwitten binnen te krijgen en je spierherstel- en opbouw te stimuleren.

Wil je meer informatie over het opbouwen van meer spiermassa? Lees dan de blogs tips voor spieropbouw en hoe vergroot je jouw spiermassa met bulken.

groenten met eiwitten

In welke groente zit veel eiwitten?

Nu we weten dat eiwitten heel belangrijk zijn, willen we ook weten in welke groenten veel eiwitten zitten. De meest eiwitrijke groenten zijn bonen en dan met name kidneybonen. Deze bevatten maar liefst 24 gram eiwitten per 100 gram. Daarnaast zijn champignons, maïs, spinazie, artisjok, spruiten en broccoli ook eiwitrijk. Deze bevatten tussen de 2 en 4 gram eiwitten per 100 gram. Naast het feit dat er veel eiwitten in groente zit, bevatten ze ook veel vitamines en mineralen. Genoeg redenen om meer groenten te gaan eten! Hieronder hebben wij een lijstje gemaakt van onze zeven favoriete, eiwitrijke groenten.

 1. Kidneybonen
 2. Champignons
 3. Mais
 4. Spinazie
 5. Artisjok
 6. Spruiten
 7. Broccoli

Tips voor meer eiwitrijke groenten te eten

Het kan best een uitdaging zijn om dagelijks voldoende groenten binnen te krijgen. Nu we weten dat er veel eiwitten in groenten zitten, is dit een extra motivatie om meer groenten te gaan eten. Voor de mensen die het echter nog steeds lastig vinden om voldoende groenten te eten, geven we je enkele tips:

 1. Maak eiwitrijke groente smoothies. Kies je favoriete fruit & groente en voeg hier eventueel nog een schepje eiwitpoeder aan toe. Dit maakt je smoothie in een klap eiwitrijk. Het is niet alleen gezond, maar ook heel lekker!
 2. Eet groente als snack. Kies voor een lekkere groentesnack, zoals tomaatjes, komkommers, worteltjes etc. Om het helemaal af te maken kan je zelfs humus toevoegen als dip.
 3. Zet bij elke maaltijd groente op tafel. Je kan al klein en makkelijk beginnen, zoals champignons en rucola op je pizza te doen. Zelfs bij het ontbijt kan je groente toevoegen. Probeer eens groentepannenkoeken of voeg eens groente op je boterham.
 4. Lunch met een salade. Maak een lekker uitgebreide lunch voor in je pauze. Je kan bijvoorbeeld volkoren rijst of pasta met verschillende soorten groente bereiden, zo heb je ook meteen langzame koolhydraten binnen. Tip: voeg bonen, tonijn of kip toe om je eiwitinname te verhogen.
 5. Maak zelf soep. Je kunt makkelijk zelf soep maken met de groentes die jij het lekkerst vindt. Het is vers en je bepaalt zelf hoeveel groente je erin doet. Dit geeft je ook weer extra eiwitten van de groenten die je goed kan gebruiken.

Om je doelen in de sportschool te halen, zijn eiwitten een belangrijk voedingsmiddel. Door middel van de meest eiwitrijke groenten en salades te eten, ben je al goed op weg om al jouw doelen te halen!

Lukt het jou niet alleen om goed en gezond te eten of om op de juiste manier te trainen om je doelen te bereiken? Geen probleem, je kunt kiezen uit verschillende soorten trainings-en voedingsschema’s van Kosso Nutrition!

Uitgelicht

Meer nieuws