Caloriebehoefte berekenen

Wat is creatine en wat doet het met je lichaam?

13 april 2023
Wat is creatine en wat doet het met je lichaam?

Als je met enige regelmaat naar de sportschool gaat, heb je vast wel eens van creatine gehoord. Creatine is een van de meest gebruikte en onderzochte supplementen binnen de sportwereld en het heeft niet voor niets een zeer goede naam. Toch zijn er nog veel sporters die geen gebruik maken van dit supplement, veelal omdat ze niet bekend zijn met creatine en de effecten ervan op het lichaam. In deze blog beantwoorden we onder andere de volgende vragen: wat is creatine, wat doet creatine met je lichaam en wat is de beste creatine.

 

Wat is creatine?

Creatine is een stof die opgeslagen wordt in de spiercellen van je lichaam. Het is een belangrijke stof in het energieproces en het wordt van nature aangemaakt door je lichaam. Je lichaam maakt het aan uit verschillende aminozuren; arginine, glycine en methionine. Je lichaam produceert ongeveer 1 tot maximaal 2 gram creatine per dag, maar creatine kan ook uit voeding of supplementen gehaald worden. Creatine is in lage mate te vinden in vis en vlees. Wil je jouw lichaam voorzien van extra creatine, dan is het innemen van creatine als supplement is een stuk makkelijker. Je lichaam kan ongeveer 3 tot 5 gram creatine per dag gebruiken, maar maakt zelf maar 1 of 2 gram aan. Om een ideaal creatineniveau te hanteren, zul je dus creatine moeten innemen. Het kan echter op geen enkele manier kwaad om meer dan 5 gram creatine dagelijks tot je te nemen. Alle creatine wat je lichaam niet gebruikt, wordt namelijk door je lichaam afgevoerd.

Bij veel sportsupplementen is er het probleem dat de aankoopprijs relatief hoog is. Je betaalt je al gauw blauw aan sommige supplementen als je ze voor een langere periode regelmatig wilt innemen. Volledig begrijpelijk natuurlijk dat dit mensen afschrikt, maar met creatine hoef je je daar geen zorgen over te maken. Bij Kosso Nutrition krijg je al een pot creatine voor €20! Afhankelijk van je dagelijkse inname kun je met dit supplement ongeveer 50 tot 85 dagen vooruit, waardoor de kosten voor creatine van Kosso Nutrition dan ook erg laag zijn in vergelijking met andere sport supplementen.

 

Wat doet creatine?

Creatine speelt een grote rol in het voorzien van je spieren van energie en kracht. Je lichaam gebruikt creatine bij het uitvoeren van korte maar krachtige inspanningen. Je lichaam kiest altijd de meest effectieve bron van energie en bij krachttraining is dit creatinefosfaat.

Creatine heeft verschillende effecten op je lichaam die allemaal voordelig zijn voor krachtsporters. Allereerst zorgt het dus voor verbeterde prestaties. Omdat je lichaam een grotere energiebron heeft voor korte inspanningen, zal je merken dat je sterker wordt nadat je eenmaal creatine consistent gebruikt. Je zal je gebruikelijke setjes makkelijker kunnen uitvoeren en zult een duidelijke groei in je prestaties zien. Je zult merken dat je meer herhalingen kunt doen met een zwaarder gewicht, waardoor je sneller sterker wordt en spiergroei realiseert. Deze effecten gaan hand in hand en dit is de voornaamste reden dat mensen creatine gebruiken!

creatine

Creatine, wat doet het voor de hersenen?

Creatine is zelfs goed voor je op andere gebieden dan sport. De inname van extra creatine, stimuleert namelijk verschillende hersenfuncties. Bij slaaptekort daalt het creatine gehalte in je hersenen en dit heeft een nadelig effect op je denkvermogen. Het is dus niet alleen verstandig om creatine tot je te nemen voor je spieren, maar ook voor je hersenen!

 

Wat is de beste creatine?

Er zijn verschillende soorten creatine op de markt die ieder verschillend van samenstelling zijn. De verschillen zullen hieronder uitgelegd worden, maar er is momenteel een duidelijke favoriet op de markt.

 

Creatine monohydraat

Deze favoriet is creatine monohydraat. Deze vorm van creatine is verreweg het meest onderzocht en heeft alleen maar positieve resultaten opgeleverd. Het is de standaard creatinevorm die verkocht wordt binnen de sportwereld en dat is ook zeer terecht. Het is goed onderzocht, heeft een bewezen positieve werking en is tevens ook nog eens de goedkoopste variant. Kies dus vooral voor creatine monohydraat, ook bij Kosso Nutrition verkopen wij deze variant.

 

Micronized creatine

Een andere vorm van creatine is zogeheten micronized creatine. Dit is creatine die fijner gemalen is en daardoor makkelijker op zou moeten lossen. Deze variant lijkt echter geen voordeel te hebben boven de veelgebruikte monohydraat variant omdat normale creatine monohydraat al van zichzelf makkelijk oplosbaar is. Tevens bestaat een dagelijkse dosering voor de meeste mensen, maar uit een klein schepje en hebben weinig mensen een probleem met het innemen van deze hoeveelheid. Omdat de micronized vorm van creatine langer bewerkt moet worden dan de reguliere variant, is het duurder. Tenzij je dus veel problemen ervaart met het innemen van creatine dankzij de oplosbaarheid, lijkt de micronized creatine geen aanrader.

 

Creatine Nitraat

Een laatste vorm van creatine die we zullen bespreken is creatine nitraat. Deze vorm van creatine is een mengsel van Creatine en Nitraat, een middel wat aan voedingsmiddelen en supplementen wordt toegevoegd om de kleur en smaak te verbeteren. Creatine nitraat wordt toegevoegd aan supplementen zoals pre-workout om de werkzame stoffen te combineren. Er is op dit moment nog weinig onderzoek gedaan naar deze combinatie en het lijkt er vooralsnog niet op dat de combinatie van deze twee stoffen een extra effect heeft. Wij raden dan ook aan om simpelweg creatine en pre-workout als apart supplement te gebruiken.

 

 

Meer informatie

Mocht je nou vragen hebben over het gebruik van creatine of andere supplementen, kun je altijd contact met ons opnemen. Doe dit via onze contactpagina, waar je ons contactformulier en e-mailadres kunt vinden. Wij kunnen je met onze ervaring en kennis van de supplementen en fitnessbranche meer vertellen over creatine in onze producten.

Uitgelicht

Meer nieuws