Hoeveel eiwitten zitten er in melk?

1 februari 2024
Hoeveel eiwitten zitten er in melk?

Melk is goed voor elk, toch? In melk zitten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwit en calcium, en het bevat de vitamines B2 en B12. Eiwitten zijn een goede bron van proteïne met verschillende voordelen, maar hoeveel gram eiwitten zitten er nu precies in melk? In deze blog lees je meer over de hoeveelheid eiwit in verschillende soorten melk en over de andere voedingsstoffen die in melk zitten.

Eiwitten in verschillende melksoorten

In melk zit gemiddeld 3,4 gram eiwit per 100 milliliter, hoeveel eiwitten zitten er nu in een glas melk? Een glas bestaat meestal uit 250 milliliter. Per glas melk zul je tussen de 10 en 10,5 gram eiwit binnenkrijgen. Hierbij hebben we het over melk van dieren, dus niet over plantaardige melksoorten. De hoeveelheid eiwit kan verschillen per melksoort, zo heeft magere melk een kleine voorsprong op de rest op het gebied van hoeveelheid eiwit. Vind je 10 gram eiwit per glas melk toch niet genoeg? Vul dan je eiwitbehoefte aan met een eiwitreep of eiwitshake. Hieronder zie je hoeveel eiwit er in de verschillende soorten dierlijke melk zit.

  • Magere melk – 3,5 gram per 100ml
  • Halfvolle melk – 3,4 gram per 100ml
  • Volle melk – 3,4 gram per 100ml
  • Geitenmelk – 3,4 gram per 100ml

Het eiwitgehalte is dus vrijwel gelijk bij de melksoorten, dus waar zit dan het verschil in? Het verschil bij de bovenstaande melksoorten zit voornamelijk in het vetgehalte. Magere melk heeft het laagste vetgehalte en volle melk het hoogste.

Zit er eiwit in plantaardige melk?

Plantaardige melk is een goede optie voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. De laatste jaren wordt plantaardige melk steeds meer gekocht, melk wordt steeds minder populair. De voedingsstoffen verschillen meestal wel met de dierlijke melksoorten. Plantaardige melksoorten bevatten wel eiwit, maar dit verschilt per soort en merk. Kokosmelk bevat over het algemeen de minste hoeveelheid eiwitten, ongeveer 0,5 gram per 100 milliliter. Amandelmelk bevat net iets meer, namelijk 0,5 tot 1 gram eiwit per 100 milliliter. Nog een stap omhoog is havermelk, gemiddeld 1 tot 2 gram eiwitten per 100ml. De plantaardige melksoort met het hoogste eiwitgehalte is sojamelk. Sojamelk is het meest vergelijkbaar met koemelk en bevat 2 tot 3 gram eiwit per 100 milliliter.

Voordelen van eiwitten in melk

Eiwitten hebben verschillende voordelen en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse voeding. Als we het over de bouwstenen van de spieren hebben, hebben we het over eiwitten. Het eiwit in melk draagt bij aan het herstel en de groei van spieren na het sporten. Het spierweefsel wordt sneller opgebouwd en hersteld door de geleverde voedingsstoffen. Ook zijn eiwitten essentieel voor sterke tanden en botten. De combinatie met calcium gaat botontkalking en tandbederf tegen. Tot slot, een eiwitrijkdieet zorgt ervoor dat je minder snel een hongergevoel hebt. Melk kan dus goed helpen bij gewichtsbeheersing en bij minder snacken.

Andere voedingsstoffen in melk

Melk bevat niet alleen eiwitten, maar nog meer essentiële voedingsstoffen, zoals calcium, vitamine D en vitamine B12. Calcium is goed voor sterke botten en tanden. Voldoende inname ervan zorgt ervoor dat de kans op botontkalking of osteoporose afneemt op latere leeftijd. Vitamine D speelt een rol bij de opname van calcium, hierdoor worden de botten extra ondersteund. Vitamine B12 is van belang bij de vorming van rode bloedcellen. Ook het zenuwstelsel kan beter functioneren met extra vitamines zoals de vitamine B12.

Door melk te drinken krijg je op een makkelijke manier veel voedingsstoffen binnen. Er wordt geadviseerd om dagelijks melk en melkproducten te consumeren. In de Schijf van 5 vind je vooral magere of halfvolle melkproducten, die niet te veel verzadigde vetten bevatten. De meeste volle melkproducten bevatten namelijk veel verzadigde vetten, die vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Ook kaas komt voor in de Schijf van 5 en bevat eiwitten, benieuwd in welke kazen de meeste eiwitten zitten? Lees dan deze blog.

Uitgelicht

Meer nieuws