Wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten?

9 februari 2024
Wat is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten?

Koolhydraten behoren tot een van de belangrijkste energiebronnen voor het lichaam. Het lichaam breekt de energiebron af en maakt er glucose van, wat vervolgens door de cellen wordt gebruikt als brandstof. Onmisbaar voor je lichaam, zou je toch denken? Toch zijn koolhydraatarme diëten de laatste jaren een echte trend. Zijn koolhydraten dan slecht voor je of is het een fabel? Er zijn twee soorten koolhydraten, snelle en langzame, beide hebben ze een ander effect op het lichaam. In deze blog vertellen we je meer over langzame en snelle koolhydraten én helpen we voor altijd het fabeltje uit de wereld.

Langzame koolhydraten vs. snelle koolhydraten

In de voedingswereld onderscheiden we twee soorten koolhydraten: snelle en langzame koolhydraten. Het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten is erg groot.

  • De naam geeft al veel weg, maar langzame koolhydraten worden langzamer afgebroken door het lichaam dan snelle koolhydraten. Bij het eten van langzame koolhydraten wordt de glucose langzamer afgegeven aan de bloedbaan, waardoor de bloedsuikerspiegel stabieler blijft en je langer een verzadigd gevoel hebt.
  • Bij snelle koolhydraten wordt je bloedsuikergehalte snel verhoogt, wat ervoor zorgt dat je lichaam veel insuline gaat aanmaken. Deze energiepiek wordt vaak gevolgd door een energiedip. Tijdens de energiedip hebben veel mensen sneller last van vermoeidheid, slaperigheid en een gebrek aan energie. Het jojo effect zorgt ervoor dat je meer zin hebt in suiker en het gevoel hebt dat je de energie weer moet aanvullen. Vaak heb je in deze periode meer zin in snelle koolhydraten, die dus wat ongezonder zijn.

Snelle en langzame koolhydraten zijn niet meer weg te denken uit de dagelijkse voedingspatronen. Langzame koolhydraten zijn gezonder en geven je langer een verzadigd gevoel. Een volledig koolhydraatarm dieet is dus zeker niet nodig. Focussen op welke soort koolhydraten je eet, kan wel degelijk een groot verschil maken wanneer je bewust bezig bent met gezond eten en afvallen. Lees hier meer tips voor het afvallen

In welke voedingsstoffen vind je langzame koolhydraten?

Volkoren producten zitten boordevol langzame koolhydraten, denk hierbij aan brood en pasta. Maar ook peulvruchten, verschillende groenten, noten en zaden bevatten veel langzame koolhydraten. Groenten zoals broccoli, spinazie en bloemkool zijn goed om te eten, maar ook in sommige fruitsoorten zitten veel van deze koolhydraten. Appels, bessen, sinaasappels en peren zijn makkelijk toe te voegen als tussendoortje. Door de langzame vertering van de koolhydraten blijf je langer verzadigd, wat kan helpen om overeten en tussendoor snacken te verminderen.

Ook heeft het eten van langzame koolhydraten een positieve invloed op de spijsvertering. Langzame koolhydraten zijn vaak rijk aan vezels en vezels dragen bij aan een regelmatige stoelgang. Het regelmatig eten van langzame koolhydraten heeft dus verschillende voordelen op je gezondheid en mentale scherpte.

snelle en langzame koolhydraten

In welke voedingsstoffen vind je snelle koolhydraten?

Snelle koolhydraten vind je in veel voedingsproducten die over het algemeen als ‘slecht’ worden gemarkeerd. Wit brood of pasta, aardappelen of mais, zijn allemaal producten met veel witmeel en bevatten hierdoor veel snelle koolhydraten. Producten met veel suikers, zoals frisdranken, koekjes, snoep en bewerkte producten, kunnen zorgen voor de welbekende suikerdip. Ook fastfood en kant-en-klare sauzen bevatten veel snelle koolhydraten. Het bloedsuikergehalte wordt snel verhoogd wanneer deze producten gegeten worden. Op de lange termijn heeft het eten van veel snelle koolhydraten een negatief effect op de gezondheid. Het jojo effect van de bloedsuikerspiegel heeft niet alleen effect op je eetgewoonten, maar kan ook het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verhogen.

De juiste balans

Het gaat er niet om dat je snelle of langzame koolhydraten moet eten, het creëren van de juiste balans is waar het om gaat. Kies voor voedingsmiddelen met langzame koolhydraten, zodat je gedurende de dag genoeg energie hebt en niet last hebt van een suikerdip. Een evenwichtige en gezonde voeding is van belang voor je gezondheid op de lange termijn. Het eten van diverse en voedzame voedingsstoffen is de basis van een gezonde levensstijl. Snelle koolhydraten hoeven niet volledig worden uitgesloten, maar horen niet de bovenhand te hebben. Het volledig uitsluiten van snelle koolhydraten is ook bijna niet mogelijk, want wie houdt er nu niet van een snoepje of stukje chocola op z’n tijd. Zo zijn er meer fabeltjes over voeding, spieren en sporten, in deze blog lees je meer over veelgemaakte fouten en fabels rondom spieropbouw.

Uitgelicht

Meer nieuws