Bodybuilding en fitness worden vaak in één adem genoemd. Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen de twee verschillen ze ook. Beide hebben namelijk een ander doel.
Bodybuilding is een sport op zichzelf. De sport draait om het opbouwen van spiermassa en een afgetraind lichaam. Iedere sporter heeft zo een eigen doel. Het trainen gebeurt vaak ook in een ander soort sportschool. Om zoveel mogelijk spiermassa aan te maken trainen bodybuilders met extreem zware gewichten, soms tot wel 50 kilo per dummbell. Deze gewichten vind je meestal niet in een gebruikelijke sportschool. Bodybuilders krijgen vaak persoonlijke begeleiding van een coach. Dit zijn echte professionals en/of ex-bodybuilders. Goede coaching is essentieel in deze industrie. Als bodybuilder doe je mee aan wedstrijden en ga je de strijd aan met andere atleten. Het doel is om na de wedstrijd op het podium te staan. Dit doe je door 1e, 2e of 3e te worden. Tijdens zo’n wedstrijd word je beoordeeld door een jury. Zij letten onder andere op je houding, je poses en natuurlijk op hoe goed jij elke spiergroep hebt ontwikkelt.
Letten op wat je eet, is belangrijk, zeker voor een bodybuilder. Je kweekt als het ware de massa van je lichaam. Dit lukt je alleen door een strikt dieet te volgen. Ben je serieus bezig met bodybuilding, dan eet je vaak minstens 2x zoveel als een gemiddeld persoon. De voedingsschema’s zijn helemaal voor gecalculeerd. Alle voedingswaarde zijn precies berekend en ook de tijden waarop je moet eten staan vast. Zo weet je precies wat je moet eten en hoe laat. Een veel voorkomend eet tijdstip voor bodybuilders is voor én na de training. Bodybuilding wordt dan ook als een levensstijl gezien in plaats van als een sport. Dit omdat je er eigenlijk de hele dag mee bezig moet zijn. Verschillen met krachttraining
Het meest duidelijke verschil met krachttraining is dat krachttraining onderdeel is van iets veel breders, namelijk fitness. Cardio wordt altijd gezien als de meest effectieve manier van afvallen, maar men vergeet dat krachttraining minstens zo goed is. Het klopt dat je bij krachttraining ook met extreme gewichten kunt trainen, maar dit doe je dan niet om aan wedstrijden mee te doen. De meeste mensen die naar een gebruikelijke sportschool gaan hebben andere doelen. Een groot deel wil bijvoorbeeld gewicht verliezen en gezonder gaan leven in het algemeen, terwijl de ander komt om sterker te worden.