Het verschil tussen bodybuilding en krachttraining

28 december 2020
Het verschil tussen bodybuilding en krachttraining

Bij fysieke training en fitness worden vaak de termen 'bodybuilding' en 'krachttraining' gebruikt. Hoewel ze vergelijkbare doelen hebben, zijn er toch echt verschillen tussen beiden. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen bodybuilding en krachttraining en bieden we een uitgebreide vergelijking van deze twee manieren van trainen. We zullen allerlei onderdelen op het gebied van bodybuilding en krachttraining bespreken, zodat je een beter begrip krijgt van welke methode het beste bij jouw fitnessdoelen past.

 

Wat is bodybuilding fitness?

Fitness bodybuilding is een trainingsmethode waarbij je jezelf richt op het ontwikkelen en vormgeven van spieren met als doel een goed gedefinieerd en esthetisch aantrekkelijk lichaam te verkrijgen. Bodybuilders leggen de nadruk op het vergroten van spiermassa, het verminderen van lichaamsvet en het creëren van symmetrie en proportie. Ze doen dit door middel van specifieke trainingsschema’s en een flink dieet. Zo moeten ze dus bijvoorbeeld ook rekening houden met de eiwithoeveelheden in hun dagelijkse voeding. Je wist het misschien niet, maar heel normale producten zoals zalm of pindakaas zijn eiwitrijk. Hoeveel eiwitten er in zalm of in pindakaas zitten, lees je op onze website.

 

Voordelen van bodybuilding

Spierontwikkeling

Het grootste doel van deze manier van trainen, is natuurlijk het bevorderen van de spierontwikkeling met het oog op de esthetiek ervan. Als bodybuilder wil je meestal zo sterk mogelijk worden met een zo groot mogelijk lichaam. Bodybuilding helpt bij het opbouwen van sterke en goed gevormde spieren, waardoor kracht en uithoudingsvermogen toenemen. Door het gebruik van verschillende trainingsmethoden kunnen bodybuilders hun spiermassa vergroten.

 

Fysiek en mentaal

Bodybuilding kan leiden tot een indrukwekkende fysieke verschijning en een verbeterd gevoel van eigenwaarde. Het bereiken van een goed gedefinieerd lichaam met symmetrische spierontwikkeling wordt gewaardeerd in de bodybuildinggemeenschap. Een ander voordeel van bodybuilding en trainen in het algemeen ligt er echter mee op één lijn. Mentaal gezien zul je namelijk ook sterker worden wanneer je je bezighoudt met bodybuilding. Je ziet je eigen lichaam namelijk vooruit gaan en dit zorgt vaak voor een beter zelfbeeld en meer tevredenheid over je eigen lichaam. Dit kan je zelfvertrouwen een boost geven en je wordt dan ook zeker sterker van bodybuilden, mentaal en fysiek.

bodybuilding en krachttraining

Discipline

Bodybuilding vereist consistentie, discipline en toewijding, wat leidt tot zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Het volgen van een strikt trainings- en voedingsschema is namelijk van groot belang voor succes in bodybuilding. Je lichaam heeft namelijk een bepaalde mate van consistentie nodig om nieuwe spiermassa te kunnen aanmaken en ook te kunnen onderhouden. Wanneer je een paar weken niet zou trainen kun je al snel verlies boeken en succesvol zijn in bodybuilding vereist dan ook een goede discipline.

 

Wat is krachttraining?

Krachttraining richt zich op het vergroten van de kracht en het verbeteren van de prestaties, met minder nadruk op de esthetische aspecten van het lichaam. Hoewel spiergroei een bijwerking kan zijn van krachttraining, ligt de nadruk voornamelijk op het versterken van de spieren en het verbeteren van de functies ervan. Krachttraining wordt gebruikt door verschillende atleten, zoals gewichtheffers, voetballers en powerlifters, om hun prestaties in hun specifieke sport te verbeteren. Het gaat hierbij dus minder om de looks, maar meer om de kracht zelf. Mensen die aan deze manier van trainen doen, zullen dus vooral kiezen voor bijvoorbeeld de beste rug oefeningen voor spieropbouw, in plaats van voor de beste oefeningen voor grotere biceps.

 

Voordelen van krachttraining

Toegenomen kracht

Krachttraining verbetert de algehele kracht en maakt het uitvoeren van dagelijkse taken gemakkelijker. Door het trainen van de spieren worden ze sterker en beter in staat om weerstand te bieden. Dit is het grootste doel van deze manier van trainen, zoals de naam ook al zegt.

 

Verbeterde botgezondheid

Krachttraining helpt verder ook bij het versterken van de botten, wat kan helpen bij het voorkomen van allerlei problemen die te maken hebben met je botten. Zo zul je ze minder snel kunnen kneuzen of breken, en verklein je de kans op een aandoening aan je botten. Door de belasting van de botten tijdens krachttraining worden ze gestimuleerd om sterker te worden en hier pluk je de vruchten van.

 

Gewichtsbeheersing

Krachttraining verhoogt de stofwisseling en helpt bij het verbranden van calorieën, waardoor het gemakkelijker wordt om gewicht te beheersen. Het opbouwen van spiermassa kan ook bijdragen aan een verhoogde ruststofwisseling. Als je regelmatig traint, raak je gewend aan het gebruik van zware gewichten. Naarmate van tijd zul je merken dat je de gewichten beter onder controle hebt en er beter mee kunt omgaan. Meer over de voordelen van krachttraining, lees je ook op onze website.

 

Trainingsmethoden in bodybuilding vs krachttraining

Bodybuilding

Bodybuilders maken gebruik van verschillende trainingsmethoden om spiergroei te stimuleren en ontwikkeling te bereiken. Enkele veelvoorkomende trainingsmethoden in de bodybuilding zijn:

 

Split-routines

Bodybuilders verdelen hun trainingsschema in verschillende dagen waarop ze zich focussen op verschillende spiergroepen. Bijvoorbeeld, een 'borst- en triceps'-dag, 'rug- en biceps'-dag, enzovoort. Deze aanpak stelt bodybuilders in staat om specifieke spiergroepen grondig te trainen en voldoende hersteltijd te bieden.

 

Isolatieoefeningen

Bodybuilders voeren vaak isolatieoefeningen uit, waarbij ze zich richten op individuele spieren. Dit stelt hen in staat om de spieren specifiek te belasten en te vormen.

 

Progressieve overbelasting

Om spiergroei te bevorderen, passen bodybuilders het principe van progressieve overbelasting toe. Dit betekent dat ze geleidelijk de trainingsintensiteit, het gewicht en het aantal herhalingen verhogen om de spieren continu uit te dagen.

bodybuilding en krachttraining

Krachttraining

Bij krachttrainingen worden er verschillende trainingsmethoden gebruikt, afhankelijk van de specifieke doelen en sportprestaties van een persoon. Enkele manieren van trainen die veel gebruikt worden zijn:

 

Samengestelde oefeningen

Krachttraining richt zich vaak op samengestelde oefeningen, waarbij meerdere spiergroepen tegelijk worden gebruikt. Deze oefeningen, zoals squats, deadlifts en bench presses, zorgen voor een algehele krachttoename.

 

Progressieve belasting

Net als bij bodybuilding is progressieve overbelasting belangrijk in krachttraining. Het geleidelijk verhogen van het gewicht en het aantal herhalingen helpt bij het opbouwen van kracht en het stimuleren van spiergroei.

 

Functionele training

Krachttraining kan ook gericht zijn op het verbeteren van specifieke vaardigheden die nodig zijn in bepaalde sporten. Atleten passen functionele training toe om hun prestaties in hun sport te verbeteren. Dit wordt meestal alleen gedaan door mensen die enkel en alleen naar de sportschool gaan om hun prestaties in een andere sport te verbeteren.

 

Overeenkomst en verschil fitness en bodybuilding

Hoewel bodybuilding en krachttraining verschillende doelen hebben, zijn er ook overeenkomsten tussen beide. Beide trainingsmethoden maken gebruik van weerstandstraining om de spieren te versterken en te ontwikkelen. Ze kunnen ook complementair zijn, waarbij bodybuildingprincipes worden toegepast om de prestaties in krachtsporten te verbeteren.

Het belangrijkste verschil tussen bodybuilding en krachttraining ligt in de focus. Bodybuilding richt zich op het esthetische aspect van het lichaam en de ontwikkeling van symmetrische spiergroei, terwijl krachttraining zich concentreert op het vergroten van de functionele kracht en prestaties. De twee manieren van sporten lijken dus best veel op elkaar, maar hebben andere doeleinden.

 

Krachttraining of bodybuilding?

Of je nu geïnteresseerd bent in het verbeteren van de uitstraling van je lichaam of het vergroten van je kracht en prestaties, beide methoden bieden voordelen. Het is belangrijk om je doelen en persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen bij het kiezen tussen bodybuilding en krachttraining. Onthoud dat het uiteindelijk draait om consistentie, discipline en het vinden van een trainingsmethode die bij jou past. Raadpleeg altijd een professional voor persoonlijk advies en begeleiding om het maximale uit je training te halen!

Uitgelicht

Meer nieuws