Besteed nog 75,00 om jouw gratis shakebeker of eiwitreep te claimen!
Het zal je vast niet ontgaan zijn. Stretchen wordt steeds meer normaal. Sporters die zich voor het sporten even opwarmen door middel van stretchoefeningen zie je in steeds meer sportscholen terug. De kans is groot dat je al door de jaren heen een heleboel verhalen hebt gehoord of stretchen nu echt goed voor je is. Zo hoor je wel eens dat het helemaal geen zin en dat het geen meerwaarde heeft voor de kwaliteit van jouw training. Andere mensen zeggen juist weer dat het ontzettend belangrijk is om je spieren op te warmen voor dat je aan een training begint. Om alle verwarring uit de lucht te halen, vertellen wij je op deze pagina alles wat je moet weten over stretchen voor en na krachttraining.
Het antwoord is JA! Rekken en strekken voor je training kan er namelijk voor zorgen dat je blessures voorkomt. Dit komt omdat je tijdens het stretchen je spieren opwarmt. Wanneer jij je spieren lang niet gebruikt, denk dan bijvoorbeeld tijdens het slapen, dan kunnen je spieren gespannen staan. Door de spanning op je spieren kan er een blessure ontstaan. Dus het opwarmen oftewel stretchen van je spieren is eigenlijk ontzettend belangrijk.
Dit komt natuurlijk niet als een verrassing, aangezien je waarschijnlijk bij andere soort sporten ook gezien hebt, of misschien zelfs meegemaakt, dat je voor een training eerst een warming-up doet voordat je gaat beginnen met intensief trainen. Zo zie je bij voetbal dat de spelers zich eerst goed inrennen en een paar rek en strek oefeningen doen. Op deze manier kan een sporter zich na het stretchen meteen maximaal inzetten.
In de sportwereld zijn er twee soorten stretch soorten bekend, namelijk dynamisch en statisch stretchen. Bij dynamisch stretchen maak je een verende beweging. Dit zorgt namelijk voor spanning op jouw spieren. Je blijft bij deze stretch manier je lichaam in beweging. Een voorbeeld hiervan is je handen naar je tenen brengen en dan je rug steeds iets verder laten veren. Op deze manier doe je je rug stretchen en ook je kuiten. Dynamisch stretchen wordt het meeste aanbevolen vóór de krachttraining.
Naast dynamisch stretchen bestaat er ook statisch stretchen. Statisch stretchen zegt het natuurlijk al, maar je blijft op dezelfde positie. Een statische stretchoefening duurt ongeveer 15 tot 30 seconden. Statisch stretchen wordt voor je krachttraining afgeraden. Het fanatiek stretchen bij koude spieren kan namelijk voor scheurtjes zorgen. Iets wat je niet wilt! Bij statisch stretchen is het belangrijk om als sporter te weten dat je niet moet stretchen tot het punt waar het pijn doet. Dat is niet de bedoeling. Het is echter geen probleem wanneer het stretchen een beetje ongemakkelijk aanvoelt.
We zijn er nu wel achter dat het belangrijk is om zowel voor je krachttraining als na je training nog eens te stretchen. Dynamisch stretchen is het beste vóór de training en statisch stretchen is beter voor na je training wanneer je spieren al wat losser zijn en dus ook meer rekking kunnen verdragen. We begrijpen dat stretchen waarschijnlijk niet het gedeelte is waar jij het meeste naar uit kijkt wanneer je aan een krachttraining gaat beginnen. Stretchen hoeft dan ook absoluut niet lang en intensief te gebeuren. Zo kan bijvoorbeeld het losgooien van je armen, benen en heupen soms al genoeg zijn. Luister wel altijd goed naar je lichaam. Wanneer je tijdens je krachttraining merkt dat je spieren er nog niet klaar voor zijn, of dat ze echt nog ontzettend koud zijn, doe er dan een korte dynamische stretchoefening aan vooraf. Ten slotte kan het ontzettend waardevol zijn om je warm te kleden wanneer je aan stretchoefeningen begint. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je spieren sneller warm worden en jij ook sneller aan je krachttraining kunt beginnen.