Hoe combineer je krachttraining met cardio?

9 november 2022
Hoe combineer je krachttraining met cardio?

Om antwoord te geven op de vraag hoe je krachttraining kunt combineren met cardio is het allereerst belangrijk om na te gaan wat je doelen precies zijn. Over het algemeen willen mensen in de sportschool graag spiermassa aankomen en vet verliezen. Als je dit als doel hebt, is een combinatie van krachttraining en cardio perfect! Met krachttraining bouw je namelijk spieren op en met behulp van cardio kun je ervoor zorgen dat je vet verliest.

In deze blog lees je meer over dé ideale combinatie tussen krachttraining en cardio. Het is belangrijk om een goede balans tussen deze twee te vinden. Te veel cardio in verhouding tot krachttraining (of andersom) kan er namelijk voor zorgen dat je niet het doel zult bereiken dat je voor ogen hebt. Dit is dan ook de reden voor het schrijven van deze blog. Lees hieronder verder en kom erachter hoe je het best krachttraining met cardio kunt combineren!

Wat is cardio?

De cardiovasculaire gezondheid van jouw lichaam bestaat uit de conditie van jouw hart en longen. Cardio oefeningen zijn er voornamelijk om jouw cardiovasculaire systeem, hart en bloedsomloop, te trainen. Daarnaast stroomt er tijdens een cardio training veel bloed door je aderen, wat goed is voor je bloedvaten. Deze bloedvaten worden namelijk sterker door de extra inspanning en zijn er beter op bestand als je de volgende keer dezelfde inspanning doet.

Bekende cardio oefeningen zijn touw springen, hardlopen, zwemmen, roeien of traplopen. Deze oefeningen zijn minder belastend voor de individuele spieren dan krachttraining, waardoor je ze voor een langere periode op één moment uit kunt voeren. Daarentegen bestaat krachttraining uit korte en zware oefeningen. Voor deze oefeningen heb je minder uithoudingsvermogen nodig, maar deze trainingsvormen zullen wel jouw specifieke spieren meer weerstand bieden. Door het uitoefenen van krachttraining bouw je spiermassa op. Heb je meer spiermassa? Dan verbrand je in rust meer calorieën. Ook dit is weer gunstig als je vet wil verliezen.

krachttraining en cardio

Cardio voor of na krachttraining?

Lange tijd werd er gedacht dat het niet goed was om cardio en krachttraining te combineren. Dit is echter niet waar. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het niet uit maakt of je cardio voor of na jouw krachttraining doet. Om dit te bewijzen werd een groep van 23 ongetrainde studenten onderverdeeld in twee groepen. Eén groep deed eerst cardio en vervolgens krachttraining en de andere groep begon de trainingsdag met krachttraining waarna de studenten nog cardio deden. Na een periode van acht weken werd het uithoudingsvermogen, de spierkracht en de lichaamssamenstelling van de proefpersonen gemeten. Hierin was echter geen significant verschil te ontdekken. De conclusie werd dan ook getrokken dat het niet uit maakt of je cardio voor of na je krachttraining doet (Nwosu, 2019). Wel kun je je krachttraining optimaliseren door af te wisselen met compound en isolatie oefeningen. Lees hier wat het verschil is tussen de twee en wat de voordelen ervan zijn.

cardio of krachttraining

Afvallen en cardio

Bij afvallen gaat het erom dat je een calorietekort creëert. Het is belangrijk dat je minder binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Met cardio kun je veel energie verbranden, waardoor de trainingsvorm een bijdrage kan leveren aan het afvallen. Wanneer je wilt afvallen, kun je cardio samen plannen met krachttraining. Het resultaat hiervan is dat je niet alleen calorieën verbrandt, maar ook spiermassa opbouwt. Door naast cardio, voor kracht te trainen, zul je nog meer calorieën verbranden tijdens en na jouw sportsessies.

Gespierder worden en cardio

Het doel van krachttraining is het opbouwen van spiermassa en spierkracht. Door cardio aan je krachttraining toe te voegen zul je het vetverlies, of wel het afvallen, stimuleren. Is jouw doel om sterker te worden, dan pas je de cardio oefeningen na jouw krachtoefeningen in. De meeste energie heb je immers nodig voor het verplaatsen van de zware gewichten.  Het kan zo zijn dat door het calorietekort dat ontstaat er wat spiermassa verloren gaat, om dit te beperken is het belangrijk om genoeg eiwitten uit vaste voeding, uit eiwit shakes of andere sportvoeding te nemen.

Cardio of krachttraining?

Al met al maakt het dus niet uit of je eerst cardio of eerst krachttraining doet. Wel is het, zoals je al kon lezen, belangrijk om na te gaan wat je doel is. Ligt je prioriteit bij het opbouwen van een betere conditie? Dan is het ook belangrijk om hier in je trainingsschema prioriteit aan te geven. Andersom is dit ook het geval. Wil je spiermassa opbouwen? Geef dan prioriteit aan de krachttraining.

Wel blijft het goed of een combinatie aan te houden tussen de twee. De spieren die je opbouwt tijdens krachttraining kun je weer goed gebruiken tijdens je cardio oefeningen. Andersom is het handig om een goede conditie te hebben als je krachttraining gaat doen. Je zult je training namelijk langer volhouden en extra vet kwijtraken. Met cardio oefeningen is het makkelijk om calorieën te verbranden, waardoor cardio vaak wordt aangeraden wanneer je lichaamsvet wilt verliezen en zo jouw spieren beter te laten uitkomen. Beide trainingsvormen zijn simpelweg enorm goed voor je fysieke én mentale gezondheid. Je kan wel stellen dat deze trainingsvormen elkaar goed aanvullen.

Tot slot willen we benadrukken hoe belangrijk voeding is om je doel te bereiken. We hebben dan ook een blog geschreven met tips om aan te komen of juist tips om af te vallen. Ook hierin is terug te lezen hoe belangrijk voeding is om je doel te behalen. Als je moeite hebt met voeding, helpen wij je hierbij graag. Met ons op maat gemaakt, professioneel voedingsschema kun je het maximale uit je lichaam halen.

Uitgelicht

Meer nieuws