Waarom benen trainen belangrijk is

22 juni 2022
Waarom benen trainen belangrijk is

Benen trainen, wellicht is het niet je favoriete bezigheid in de sportschool. Toch is je benen trainen erg belangrijk voor je lichaam. Je onderlichaam is namelijk de helft van je lichaam. Door deze spiergroep over te slaan train je dus de helft van je lichaam niet. Door je benen te trainen zal je merken dat je algehele fysieke gesteldheid verbeterd wordt. In deze blog vertellen we je graag waarom benen trainen zo belangrijk is.

Je maakt meer testosteron aan

Testosteron is een belangrijk hormoon in je lichaam dat het aanmaken van spieren aanzienlijk kan bevorderen. Door veel te trainen maakt je lichaam zelf testosteron aan waardoor je spieren nog sneller en beter zullen groeien. Doordat je benen een zeer grote spiergroep zijn, maak je dus meer testosteron aan en groeien je spieren nog sneller. Door legday over te slaan loop je dus een heleboel extra testosteron mis. Het gezegde gaat niet voor niet, never skip legday. Sla jij het benen trainen over, dan zijn er een hoop voordelen die jij misloopt. Het trainen van je benen zorgt niet alleen voor meer spiergroei in je benen, maar ook de rest van je lichaam heeft er voordeel aan. De toename van testosteron verspreid zich namelijk door heel het lichaam waardoor de spiergroei in je bovenlichaam ook zal toenemen.

Je gaat meer calorieën verbranden

Wil jij strakker in je lichaam zitten? Dan is het verbranden van calorieën essentieel. Om echt af te vallen dient je calorie inname lager te zijn dan je calorieverbruik. Dit is voor een groot gedeelte afhankelijk van voeding. Toch kan sporten je energieverbruik verhogen waardoor je sneller kunt afvallen. Aangezien je benen een grote spiergroep zijn, kun je door je benen trainen je calorieverbranding positief stimuleren. Hoe meer spiermassa je namelijk aanmaakt, hoe meer energie je lichaam verbruikt tijdens rust. Het trainen van je benen zorgt dus voor meer calorieverbranding waardoor jij sneller strak in je lichaam zit.

Je lichaam is beter in balans bij benen trainen

Door benen trainen over te slaan en alleen je bovenlichaam te trainen raakt je lichaam uit balans. Niemand wil namelijk rondlopen met een breed bovenlichaam en ongetrainde benen. Het is dan ook belangrijk om je benen te trainen zodat je lichaam in symmetrie is. Met het trainen van je benen voorkom je blessures en ziet je lichaam er in zijn geheel een stuk beter uit. Wat je doel ook is, benen trainen mag nooit worden overgeslagen. Je fysieke gesteldheid zal er aanzienlijk op vooruit gaan en je lichaam ziet er mooi in balans uit.

Hoe kun je het beste je benen trainen?

Nu je de vele voordelen kent van het trainen van je benen vraag je je vast ook af hoe je dat het beste kunt doen. Gelukkig zijn er tal van opties om aan de slag te gaan met je beenspieren. Je je benen zelfs thuis trainen met je eigen lichaamsgewicht. Kies jij voor het benen trainen in de sportschool? Dan is het gebruik van de legpress wellicht een goede manier voor jou. De legpress is een apparaat dat in vrijwel alle sportscholen staat. Je kunt het gewicht hierop volledig zelf bepalen waardoor je rustig kunt beginnen met benen trainen.

Legday oefeningen kun je ook heel makkelijk zonder gewichten doen. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van squats of lunges. Beide oefeningen zijn erg goed voor je benen en je hebt er niet perse gewichten bij nodig. Je kunt de oefeningen altijd zwaarder maken door wel gewichten te gebruiken. Benen en billen trainen wordt vaak samen gedaan. Met name omdat deze spiergroepen dicht bij elkaar zitten is het makkelijk om deze te combineren. Het uitvoeren van squats is bijvoorbeeld niet alleen goed voor je benen maar ook voor je billen. Je hoeft de focus dus zeker niet alleen maar te leggen op de benen, maar kunt dit heel goed combineren met andere spiergroepen.

Het stimuleren van je spieren

Om je beenspieren extra te stimuleren zijn er een aantal supplementen die je hierbij kunnen helpen. Zo kun je voorafgaand aan je legday pre-workout nemen. Dit zorgt voor extra kracht en energie tijdens je training waardoor je beter en langer kunt trainen. Na het trainen is het van belang om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je spieren sneller herstellen en groeien. Door bijvoorbeeld een eiwitten maximaal shake te nemen na het sporten zorg jij ervoor dat je weer snel klaar bent voor de volgende training.

Kortom, er zijn voldoende supplementen die jou kunnen helpen met je benen trainen. We hopen dat je nu weet dat legday niet mag worden overgeslagen. De vele voordelen van benen trainen zouden een goede motivatie moeten zijn om aan de slag te gaan met het trainen van je benen!

 

Uitgelicht

Meer nieuws