Wat is het verschil tussen gewone whey en clear whey?

19 mei 2024
Wat is het verschil tussen gewone whey en clear whey?

Whey protein en clear protein, tegenwoordig twee populaire producten die in veelvoud worden verkocht. Toch is het niet voor iedereen duidelijk wat het verschil is tussen whey protein en clear protein. Welke van de twee past bijvoorbeeld het beste bij jouw behoeften en wat zijn de voordelen van clear whey ten opzichte van de traditionele whey? In deze blog lees je alles over gewone whey en clear whey. Of je nu een fanatieke sporter bent of zonder sporten je eiwitinname wilt verhogen, deze blog helpt je de juiste keuze te maken tussen whey proteïne en clear proteïne.

Het verschil tussen whey protein en clear protein

Whey proteïne en clear proteïne zijn beide afkomstig van wei-eiwit, maar er zijn enkele verschillen in hun productieproces en samenstelling. Gewone whey proteïne wordt gemaakt van wei-eiwitconcentraat, terwijl clear proteïne wordt gemaakt van het verder gezuiverde wei-eiwitisolaat. Het wei eiwit, ook wel whey protein, wordt extra gefilterd en gezuiverd, waardoor clear proteïne ontstaat. Clear proteïne ondergaat dus een filtratieproces waarbij de wei-eiwitten worden gescheiden van de meeste vetten, koolhydraten en lactose. Hierdoor krijgt het een hoge eiwitconcentratie van bijna 90% per portie. Gewone whey proteïne bevat ongeveer 70-80% eiwit per portie.

Ook de textuur verschilt, clear proteïne heeft een transparante en waterachtige textuur, terwijl de gewone whey juist een romige en melkachtige textuur heeft. Daarnaast lost clear proteïne eenvoudig op in water, terwijl whey proteïne vaak wordt gemengd met melk of andere vloeistoffen voor een vullende shake. Een ander verschil tussen whey protein en clear protein is de smaaktoevoegingen. De clear proteïne wordt vaak aangeboden in verfrissende fruitsmaken, zoals blue raspberry of green apple. Gewone whey is bij de meeste sportmerken verkrijgbaar in smaken zoals vanille, chocola, banaan en aardbei.

Voordelen van clear protein

Een van de voordelen van clear protein is de lichtere en verfrissende smaak in vergelijking met de romige en melkachtige smaak van gewone whey. Clear proteïne mengt zich gemakkelijk met water en is verkrijgbaar in fruitige smaken. Daarnaast bevat het minder calorieën, vetten en koolhydraten vanwege het filtreren. Clear proteïne heeft een hogere eiwitconcentratie en is daardoor erg populair.

Het is een verfrissend drankje, waardoor het vooral tijdens de warme dagen lekker is om te drinken na bijvoorbeeld een zware training. De een neemt de eiwitshake voor het trainen en de ander juist erna, lees hier meer over het beste tijdstip voor een eiwitshake. Sommige bronnen suggereren dat clear protein sneller kan worden opgenomen in het lichaam, maar hier is tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs voor. Ook is clear proteïne geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie, de lactose is eruit gefilterd tijdens het productieproces. Bij Kosso Nutrition verkopen we clear whey in drie smaken, green apple, blue raspberry en aardbei.

Voordelen van whey protein

Hoewel clear proteïne enkele voordelen biedt, blijft ook whey proteïne en goede keuze om eiwitten binnen te krijgen. Het bevat naast eiwit ook andere voedingsstoffen die bijdragen aan je algehele gezondheid. De romige en volle textuur zorgt ervoor dat de shake je een langer verzadigd gevoel geeft. In tegenstelling tot de clear variant, zijn de traditionele wei-eiwit shakes hoger geconcentreerd. Whey eiwit heeft dus meer eiwit per 100 gram dan clear whey.

Whey proteïne wordt ook geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen zoals gewichtsverlies, betere bloedsuikerregulatie en mogelijk zelfs een lager risico op hart- en vaatziekten. Ten slotte is gewone whey proteïne over het algemeen wat goedkoper per portie dan clear proteïne, wat het toegankelijker maakt voor een groter publiek.  De romige, volle smaak en textuur maken het ook gemakkelijker om whey te mengen met melk, yoghurt of andere ingrediënten voor een vullende shake of smoothie. Koop nu de whey protein van Kosso Nutrition in een van onze heerlijke smaken.

Wanneer kies je voor clear of gewone whey?

De keuze tussen clear proteïne en gewone whey proteïne hangt grotendeels af van je persoonlijke doelen, voorkeuren en levensstijl. In deze blog hebben we het verschil tussen whey protein en clear protein besproken. Clear proteïne kan een uitstekende optie zijn voor mensen die calorieën willen beperken, een verfrissende eiwitdrank zoeken of moeite hebben met de romige textuur van whey shakes. Het is ook handig voor atleten die eiwitten willen consumeren rond trainingen zonder zich te vol te voelen. Gewone whey proteïne kan beter passen bij mensen die juist wat extra calorieën en voedingsstoffen zoeken of de voorkeur geven aan de klassieke smaak en textuur van een eiwitshake. Het is een kwestie van experimenteren en zien wat het beste bij je past.

Samenvattend, het verschil tussen whey en clear eiwitten zit vooral in de samenstelling en textuur van het product. Whey proteïne is een complete eiwitbron met extra voedingsstoffen en een romige textuur. Clear proteïne daarentegen is een gezuiverde, lichtere optie met een verfrissende smaak. Ontdek hier alle eiwitshakes van Kosso Nutrition en kies voor de proteïne die het beste bij jouw voorkeuren past.

Meer weten over de verschillende soorten eiwitten? Lees hier meer over het verschil tussen caseïne eiwit en whey eiwit.

Uitgelicht

Meer nieuws