Wat is het verschil tussen caseïne eiwit en whey eiwit?

11 april 2024
Wat is het verschil tussen caseïne eiwit en whey eiwit?

De laatste jaren is de populariteit van eiwitten en proteïne enorm gestegen, maar wist je ook dat er verschillende soorten eiwitten zijn? Bij Kosso Nutrition verkopen we caseïne eiwit, whey eiwit en zelfs vegan eiwit. In deze blog vertellen we je meer over het verschil tussen whey en caseïne en hoe je deze eiwitten kunt gebruiken.

Het verschil tussen caseïne en whey eiwit

Het verschil tussen whey en caseïne zit vooral in het type eiwit. Whey-eiwitten, ook wel bekend als wei-eiwitten, zijn namelijk snelle eiwitten en worden snel verteerd door het lichaam. Caseïne eiwitten worden juist langzaam verteerd, het kan zelfs enkele uren duren voordat deze soort eiwit volledig is opgenomen door het lichaam. Beiden eiwitten komen voor in melk, caseïne vormt ongeveer 80% van het eiwit in melk en wei de andere 20%. Caseïne en whey bevatten alle belangrijke aminozuren die het lichaam zelf niet kan maken, op dit gebied is er dus geen verschil.

Een ander verschil tussen caseïne en whey is het gebruik. Een caseïne shake wordt meestal gebruikt als maaltijdvervanger of juist als eiwitbron vlak voor de nachtrust. Whey eiwitten hebben juist het beste effect meteen na een workout. Hieronder lees je meer over wanneer je caseïne en whey gebruikt.

Hoe wordt caseïne en whey gemaakt?

Beide eiwitten worden gemaakt als bijproducten van de kaasproductie. Caseïne wordt voornamelijk gemaakt van koemelk. Om van koemelk caseïne te maken, worden de volgende stappen doorlopen.

  1. De melk wordt gescheiden in wrongel en wei, wrongel is de vaste stof en wei is het vloeibare bijproduct dat overblijft na het maken van kaas.
  2. De wrongel wordt vervolgens gewassen, gefilterd en gedroogd. De eiwitten worden nu gescheiden van het water en de vetten in de melk.
  3. Het resultaat hiervan is een poederachtige stof die voornamelijk bestaat uit caseïne-eiwitten. Deze stof kan vervolgens worden verwerkt in supplementen.

Wei is dus het vloeibare product dat overblijft na het maken van kaas. Het bevat veel wei-eiwitten, lactose, mineralen, water en vetten. Het wordt gefilterd, zodat het product geen vetten en lactose meer bevat. Dit proces is beter bekend als microfiltratie of ultrafiltratie. Na het filteren wordt het water verwijderd en het product gedroogd, zodat het eiwitpoeder gemaakt wordt. Er is dus ook verschil tussen caseïne en whey eiwit op het gebied van productie. Vervolgens kan de caseïne of whey verwerkt worden in eiwitsupplementen, zoals eiwitshakes, eiwitrepen en eiwitpoeders. Afhankelijk van het doel van het eiwitsupplement, wordt caseïne of whey eiwit gekozen.

eiwitten

Wanneer gebruik je whey en caseïne eiwit?

Caseïne eiwitten worden langzaam verteerd en opgenomen door het lichaam, de eiwitten klonteren namelijk samen in de maag. Het product wordt vlak voor het slapen gebruikt door sporters. In de nacht eten de meeste mensen voor een langere periode niet en daardoor krijgt het lichaam ook lang geen eiwitten binnen. Het nemen van een caseïne shake ongeveer 30-60 minuten voor het slapen gaan, zorgt ervoor dat je de hele nacht voorzien bent van de juiste eiwitten en aminozuren. Deze caseïne van Kosso Nutrition is ideaal voor herstel en groei tijdens het slapen. Ook wordt caseïne gebruikt als maaltijdvervanger, omdat de eiwitten langzaam verteren en je hierdoor lang een verzadigd gevoel hebt.

Whey eiwitten zijn juist de snelle eiwitten, die ideaal zijn voor spierherstel en spiergroei. Een whey eiwitshake wordt vaak meteen na het sporten gebruikt, omdat ze de spieren snel bereiken. Ook heeft wei eiwit een optimale samenstelling van aminozuren, perfect voor het herstel van de spieren. Wei-eiwit is makkelijk oplosbaar in water en makkelijk toe te voegen aan een zelfgemaakte smoothie, yoghurt of overnight oats. De Whey Protein van Kosso Nutrition zit vol met de juiste ingrediënten om maximaal te herstellen na een zware training.

Kun je met whey of caseïne afvallen?

Het opnemen van whey of caseïne eiwit in je dieet, kan helpen bij het afvallen. Echter, eiwitsupplementen zijn geen wondermiddel voor gewichtsverlies. Ze moeten bijdragen aan een gezonde en evenwichtige levensstijl. Wei eiwit kan helpen bij gewichtsverlies omdat het een hoge dichtheid heeft en weinig koolhydraten en vetten bevat. De eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder zin krijgt om te snacken en je calorie inname makkelijker kunt beheersen. Ook dragen de eiwitten bij aan het behoud van spieren, waardoor je je stofwisseling verhoogt.

Caseïne eiwit geeft een langdurige verzadiging en kan ideaal gebruikt worden als maaltijdvervanger. Om af te vallen, moet je meer calorieën verbranden, dan je binnenkrijgt. Caseïne bevat relatief weinig calorieën als je het vergelijkt met een volledige maaltijd. Zorg er wel voor dat je niet alle maaltijden gaat vervangen. Een gebalanceerd dieet is de basis van succesvol gewichtsverlies en een gezonde leefstijl. Moeite met het samenstellen van een uitgebalanceerd dieet? Bij Kosso Nutrition bieden we volledige pakketten voor mannen en vrouwen die jou kunnen helpen met gewichtsverlies.

Nu je meer weet over het verschil tussen whey eiwit en caseïne, kun je ze op de juiste manier toevoegen aan jouw levensstijl. Bij Kosso Nutrition bieden we alleen eiwitproducten aan van de hoogste kwaliteit, dus bekijk zeker eens ons uitgebreide assortiment aan sportsupplementen!

Uitgelicht

Meer nieuws