Caloriebehoefte berekenen

5 tips voor gezond op gewicht blijven tijdens de feestdagen

24 november 2023
5 tips voor gezond op gewicht blijven tijdens de feestdagen

Je bent goed op weg, je houdt je calorie-innames goed bij en je hebt het ideale gewicht bereikt! Dit wil je natuurlijk behouden, je hebt hard getraind in de zomer. Nu staan de feestdagen voor de deur, een periode vol verleidingen met uitgebreide diners, zoete lekkernijen en gezellige borrels. Het kan een uitdaging zijn om je gezonde gewoontes vast te houden terwijl je toch volop wilt genieten van de feestdagen en het gezellig wilt houden bij vrienden en familie.

In deze periode van het jaar is het extra belangrijk om een balans te vinden tussen genieten en gezond blijven. Hoe zorg je ervoor dat je niet terugvalt in oude gewoontes en je behaalde sportresultaten behoudt, terwijl je toch deelneemt aan de feestelijke gezelligheid? In dit artikel geven we vijf tips en strategieën om de feestdagen te doorstaan zonder je fitnessdoelen uit het oog te verliezen. Bij Kosso Nutrition helpen we je om deze gezellige tijd van het jaar te overleven met je gewicht en je goede voornemens intact te houden. Wil je niet alleen jouw huidige gewicht behouden, maar zelfs afvallen tijdens de feestdagen. Lees hier dan de beste manier om gezond af te vallen.

5 strategische tips om het huidige gewicht te behouden

Of je nu je streefgewicht hebt bereikt na maanden van hard werken of gewoon je huidige gezonde gewicht wilt behouden, de juiste strategie toepassen is van belang. Lees hieronder onze tips en inzichten die je kunnen helpen om jouw gewichtsdoelen op een gezonde en haalbare manier te behouden. Met deze strategieën kun je genieten van lekker eten en drinken en tegelijkertijd je gewenste gewicht behouden.

1.      (Bulk) Water drinken

Het klinkt misschien heel eenvoudig, maar onze eerste tip is water drinken, het liefste in bulk. Water heeft verschillende voordelen die kunnen helpen bij gewichtsbeheersing.

  • Het zorgt er ten eerste voor dat je gehydrateerd blijft, wat belangrijk is voor de stofwisseling. Een goed gehydrateerd lichaam verbrandt calorieën efficiënter, wat bijdraagt aan gewichtsbeheersing.
  • Voel je dat je vaak je grenzen overgaat tijdens het feestdiner? Je zit vol met al het lekkere eten wat op tafel stond, maar toch blijf je doorgaan met eten. Je bent hier zeer zeker niet de enige in en het is makkelijk op te lossen. Het drinken van veel water en vooral voordat je een maaltijd gaat nuttigen, zorgt ervoor dat je een vol gevoel krijgt. Je bent hierdoor minder geneigd om te veel te eten tijdens feestelijke diners.
  • We eten vaak meer tijdens de feestdagen dan we gebruikelijk doen, dus komen er meer afvalstoffen in ons lichaam. Het drinken van water helpt bij het afvoeren van deze afvalstoffen en toxines uit je lichaam.
  • Het is belangrijk om op te merken dat ‘bulk’ water drinken niet betekent dat je jezelf moet overladen met water. Wees bewust van je waterinname en zorg ervoor dat je voldoende drinkt gedurende de dag en niet in één keer enkele liters drinkt. Het aanhouden van een routine waarbij je regelmatig water drinkt, kan helpen om je eetlust onder controle te houden. Drink bijvoorbeeld bij het opstaan een paar extra glazen water en herhaal dit voordat je gaat avondeten.

2.      Groente en fruit als tussendoortje

Wellicht kom je weinig toe aan je dagelijkse groente- en fruitbehoeften tijdens de feestdagen. Bij de meeste gezinnen zijn de kerstdiners niet erg calorie-vriendelijk. Bovendien nuttigen we tijdens de feestdagen genoeg alcohol, vandaar dat het belangrijk is om je tussendoortjes gezond en voedzaam te houden. Kies bijvoorbeeld voor groente en fruit als tussendoortje.

  • Deze natuurlijke snacks zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, waardoor je genoeg vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt.
  • Groenten hebben het voordeel dat ze laag in calorieën zijn, maar hoog in voedingsstoffen. Dit betekent dat je kunt snacken zonder je zorgen te maken over gewichtstoename tijdens de feestdagen. Lees meer over de voordelen van groenten. Op onze website bespreken we bijvoorbeeld ook de meest eiwitrijke groenten.
niet aankomen tijdens feestdagen

3.      Calorievrije drankjes

Water drinken is niet alleen voordelig om minder trek te hebben, het kan ook helpen bij het verminderen van de consumptie van calorierijke drankjes zoals alcohol, frisdranken en gezoete dranken, die vaak in overvloed aanwezig zijn tijdens de feestdagen. Door af en toe een glas water te kiezen in plaats van een glas wijn of een cocktail, bespaar je aanzienlijk op calorie-inname.

4.      Grote maaltijd gepland? Verminder de eetmomenten

Wanneer er een grote maaltijd op de planning staat, zoals een uitgebreid diner of een feestelijke gelegenheid, is het een goed idee om je eetmomenten gedurende de dag aan te passen. Dit helpt niet alleen om ruimte te maken voor de grotere maaltijd, maar voorkomt ook overeten.

  • Een strategie die hierbij kan helpen, is het verminderen van de eetmomenten voorafgaand aan de grote maaltijd. Dit betekent niet dat je helemaal niet moet eten, maar wel dat je bewuster en lichter eet. Kies bijvoorbeeld voor een kleiner ontbijt en een lichte lunch. Dit zorgt ervoor dat je nog steeds voldoende energie hebt gedurende de dag, maar je houd dan ook rekening met de extra calorieën die je tijdens de grote maaltijd zult consumeren.
  • Bovendien, door het aantal eetmomenten te verminderen, geef je je spijsverteringssysteem de kans om tot rust te komen voordat het de grotere maaltijd moet verwerken. Dit kan spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel voorkomen, waardoor je meer kunt genieten van je maaltijd.
op gewicht blijven tijdens feestdagen

5.      Kies minder zware maaltijden

Het is ook verstandig om op deze dagen te kiezen voor voedzame, maar minder zware maaltijden. Denk aan salades, soepen of een stuk fruit. De ultieme gids voor eiwitrijke salades lees je hier. Deze voedingsmiddelen zijn verzadigend zonder dat ze zwaar aanvoelen in de maag. Dit helpt je om niet met een te vol gevoel aan de grote maaltijd te beginnen.

Kortom, deze vijf tips bieden haalbare strategieën om gezond op gewicht te blijven tijdens de feestdagen. Door slimme keuzes te maken zoals het plannen van maaltijden, het kiezen voor water en gezonde snacks en het bewust zijn van je eetmomenten, kun je genieten van de feestelijke periode zonder je gezondheidsdoelen uit het oog te verliezen.

Benieuwd naar hoeveel calorieën er in een oliebol zitten? Lees het in deze blog.

Uitgelicht

Meer nieuws