Caloriebehoefte berekenen

Hoeveel calorieën zitten er in een oliebol?

13 december 2023
Hoeveel calorieën zitten er in een oliebol?

Oliebollen zijn heerlijke lekkernijen die vaak geassocieerd worden met de jaarwisseling. Ze zijn knapperig aan de buitenkant, zacht van binnen en worden vaak bestrooid met poedersuiker voor een zoete smaak. Terwijl je geniet van deze feestelijke traktatie, vraag je je misschien af: Hoeveel calorieën zitten in een oliebol?
Die vraag en nog meer vragen over de voedingswaarde van een oliebol beantwoorden we in dit artikel, lees dus vooral verder!

Hoeveel calorieën zitten er in een naturel oliebol?

Laten we beginnen met de basis: een naturel oliebol. Een kleine oliebol zonder rozijnen of krenten van 65 gram, bevat ongeveer 157 kilocalorieën. Als je bedenkt dat de meeste mensen meer dan één oliebol eten tijdens Oud en Nieuw, kunnen de calorieën zelfs met naturel oliebollen snel oplopen. Eén oliebol levert ongeveer 7,7% van de dagelijkse caloriebehoefte van een gemiddelde volwassene, die wordt geschat op ongeveer 2.000 kilocalorieën per dag.

hoeveel calorieen zitten in een oliebol

Hoeveel calorieën zitten er in een oliebol gevuld met rozijnen of krenten?

Nu je weet hoeveel calorieën er in een naturel oliebol zitten, bespreken we de variant met rozijnen of krenten. Een kleine oliebol gevuld met rozijnen of krenten van 65 gram, bevat ongeveer 166 kilocalorieën. Dit is iets meer dan de naturel oliebol, namelijk 9 calorieën meer, maar het verschil is dus niet erg groot. Een gevulde oliebol bevat ongeveer 8,3% van de dagelijkse caloriebehoefte van een gemiddelde volwassene.

Extra calorieën door poedersuiker

Naast de calorieën in de oliebol zelf, is er nog iets om rekening mee te houden: de poedersuiker. Een theelepel poedersuiker bevat ongeveer 4 kilocalorieën. Hoewel dit op zichzelf niet veel lijkt, gaat er vaak veel meer dan een theelepel poedersuiker op een oliebol. Als je veel poedersuiker op je oliebol doet, kunnen de extra calorieën dus snel oplopen.

Hoeveel eiwit zit er in een oliebol?

Nu we de calorieën in een oliebol hebben besproken, gaan we in op de vraag: Hoeveel eiwit zit er in een oliebol?


In een naturel oliebol met een gewicht van 65 gram zit ongeveer 4,3 gram eiwit. Dit is een redelijke hoeveelheid eiwit voor een snack, maar het is belangrijk op te merken dat oliebollen over het algemeen niet worden beschouwd als een goede bron van eiwitten. Als je kiest voor een gevulde oliebol met rozijnen of krenten, bevat deze ongeveer 3,9 gram eiwit. Het verschil in eiwitgehalte tussen de twee soorten is dus minimaal.

Op zoek naar een lekkere snack die wel een goede bron van eiwitten is? Probeer eens de PROTEIN CHEAT BAR van Kosso Nutrition! Deze bar bevat maar liefst 19 gram eiwitten en heeft een overheerlijke choco karamel en brownie smaak.

oliebol calorieën

Hoeveel vet zit er in een oliebol?

Laten we tot slot kijken naar het vetgehalte van oliebollen. In een naturel oliebol zit ongeveer 6,2 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd vet is. Voor een oliebol met krenten of rozijnen is het vetgehalte iets lager, namelijk 5,7 gram, waarvan 0,8 gram verzadigd vet is. Het verschil in vetgehalte tussen beide soorten oliebollen is dus relatief klein. Het is goed om bewust te zijn van het vetgehalte, maar het is vooral de hoeveelheid calorieën die een oliebol tot een ongezonde snack maakt. Geniet dus met mate!
Weet je niet goed hoe je met mate kunt genieten van al het lekkers tijdens de feestdagen? Bekijk dan deze blog: 5 tips voor gezond op gewicht blijven tijdens de feestdagen


Waar kun je op letten als je oliebollen haalt?


De meeste oliebollenkramen frituren tegenwoordig in vloeibaar vet. Dit heeft als voordeel dat oliebollen minder verzadigd vet bevatten dan vroeger. Verzadigd vet staat erom bekend minder gunstig te zijn voor je gezondheid, dus het gebruik van vloeibaar vet is een positieve ontwikkeling. Een handige indicator om op te letten is het label ‘verantwoord frituren’. Als je dit label op de oliebollenkraam ziet, betekent dit dat er vloeibaar vet wordt gebruikt voor het frituren. Let hier op als je voor iets ‘gezondere’ oliebollen wil gaan.

We wensen je een fijne jaarwisseling en een gezond én fit nieuwjaar!

Uitgelicht

Meer nieuws