Waarom is omega 3 visolie belangrijk voor sporters?

15 augustus 2022
Waarom is omega 3 visolie belangrijk voor sporters?

Sporters blijven op zoek naar middelen die een stimulerende werking hebben op hun lichaam. Naast het fanatiek sporten hoort hier natuurlijk ook een gezond eetpatroon bij. Voor sporters bestaat een eetpatroon uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Helaas hangt er een bepaald stigma rondom vet, wat natuurlijk in bepaalde maten te verklaren is, maar in ander opzichten ook weer niet. Zo bestaan er ook gezonde vetten. Gezonde vetten wordt onder sporters ook wel gezien als energiebron. De gezonde voedingsstof Omega 3 bestaat namelijk ook uit vetzuren. Ben je benieuwd wat Omega 3 voor jou als sporter kan betekenen en of visolie gezond is? Lees dan vooral verder.

Wat is omega 3?

Omega 3 bestaat uit meervoudig onverzadigde vetten. Omega 3 valt in de categorie van ‘gezonde vetten’. Dit soort vetzuren worden ook wel n-3-vetzuren genoemd. Bekende vetzuren die onder n-3-vetzuren vallen zijn bijvoorbeeld ALA, DHA en EPA. DHA en EPA, maar waar zit omega 3 in? ALA is terug te vinden in bijvoorbeeld lijnzaadolie, bladgroente en vlees. DHA en EPA zijn logischerwijze te vinden in vis, schaal-en schelpdieren.

Waar is omega 3 goed voor?

Veel mensen leven nog steeds met het idee dat het gezond is om vetten weg te laten uit hun voedingspatroon, maar dit is absoluut niet waar. Vetten zijn essentieel voor ons lichaam. Het gebruik van omega 3 kan voor vermindering van het risico op hart- en vaatziekten zorgen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat één portie vis per week al een positieve invloed kan hebben op het risico op hartziekten. Verder kunnen omega 3 vetzuren ook in het lichaam bloeddrukverlagend werken en kan het voedingsmiddel invloed hebben op de soepelheid van gewrichten. Wanneer een gewricht soepel is, zal deze minder snel beschadigd raken.

Er wordt momenteel nog onderzoek gedaan of omega 3 uit visvetzuren een goede werking heeft op reuma. Wat we wel al weten is dat om reuma te voorkomen krachtraining sterk wordt aangeraden. Krachttraining heeft namelijk een versterkend effect op de botten en gewrichten.

Werking van omega 3 visolie

Het is ondertussen wel bekend dat er ook gezonde vetten bestaan en dat we die als mensen ook hard nodig hebben. Sporters die veel en intensief sporten hebben deze gezonde vetten nog harder nodig. Door dagelijks een gezonde dosis omega 3 visolie capsules in het dieet te verwerken, zul je ook jouw celwanden flexibeler worden. Flexibiliteit celwanden zorgen ervoor dat tijdens intensieve trainingen de voedingsstoffen zo efficiënt mogelijk in en uit de cel kunnen. Dit kan de prestaties van de spierfunctie met maar liefst 20% verhogen.

De voordelen van visolie

Een goede combinatie van krachttraining en voeding zorgt ervoor dat je spiermassa kan ontwikkelen. De juiste voedingstoffen en mineralen zijn hierbij net zo belangrijk als de trainingen. Zo blijkt visolie ook een goede werking te hebben op spieropbouw. Visolie capsules zijn een goede keuze wanneer je voldoende omega 3 uit visolie binnen wilt krijgen. Jouw lichaam voorzien van de juiste hoeveelheid omega 3 vetzuren is namelijk makkelijker gedaan met een visolie supplement dan met enkel vaste voeding.

Kortom, je weet nu dat omega 3 niet alleen bijdraagt aan het verlagen van de kans op ziektes, maar dat het ook helpt vergroten van je spiermassa. Omega-3 vetzuren worden door het lichaam het effectiefste opgenomen wanneer je de voedingsstof nuttigt samen met voldoende eiwitten.

 

Uitgelicht

Meer nieuws