Waarom het belangrijk is om je buikspieren te trainen

6 april 2022
Waarom het belangrijk is om je buikspieren te trainen

Het trainen van je buikspieren met een buikspierapparaat of buikspier oefeningen. De ene persoon vindt het heerlijk om te doen, terwijl de ander het verafschuwd. De meeste mensen in de sportschool, die buikspieren trainen, hebben als doel dat laagje vet op je buik te verbranden of het creëren van een sixpack, maar hoe effectief is het trainen van je buikspieren? Sommige sporters trainen hun buikspieren niet, omdat ze liever breed willen worden en de buikspieren laten voor wat het is, maar is het wel verstandig als je je buikspieren helemaal niet traint? Alle vragen rondom het trainen van je buikspieren zullen wij beantwoorden in dit artikel.

Het verschil tussen buikspier oefeningen en een buikspier apparaat

Op de vragen over op welke manier en hoe vaak je je buikspieren moet trainen, daar zijn geen juiste antwoorden op. Iedereen zegt iets anders. Wél kunnen we je uitleggen wat het trainen van je buikspieren met je lichaam doet en wat het verschil is tussen buikspier oefeningen en een buikspier apparaat.

Om mee te beginnen willen we duidelijk maken dat buikspier oefeningen niet helpen om vet te verbranden. Veel mensen gebruiken deze oefeningen voor het verbranden van de vetlaag op je buik. Echter heeft dit geen zin. Om buikspieren zichtbaar te krijgen moet je vetpercentage in zijn geheel onder de 10% liggen. De meest effectieve manier om dit te doen, is door een dieet aan te houden met een calorieën te kort en door veel te sporten. Wanneer je meer calorieën verbrand dan dat jij binnenkrijgt, dan zal je zakken in vetpercentage. Wat belangrijk is, is dat je tijdens het hanteren van dit schema wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten.

Het trainen van je buikspieren is wel belangrijk voor de groei van je spieren die onder de vetlaag zit. Welke oefeningen je hiervoor gebruikt is niet het belangrijkste. Dit kan namelijk met een buikspier bankje, een buikspier apparaat of een andere buikspier workout. Het is voornamelijk belangrijk dat je je buikspieren traint, zoals elke andere spiergroep van je lichaam.

De beste manier om je buikspieren te trainen

Bij het trainen van je buikspieren gaat het er niet om of je een buikspier challenge kunt uitvoeren die je hebt gezien op het internet. Het is belangrijk dat jij je buikspieren traint, zoals de andere spieren van je lichaam. Je spieren van je lichaam groeien wanneer jij traint door middel van ‘progressive overload’. Dit houdt in dat je traint met een zwaar gewicht totdat je niet meer kunt. Dit gewicht zal door de weken steeds zwaarder worden, aangezien je lichaam steeds sterker wordt. Het is hierbij wel belangrijk dat je de oefening op een goede manier kunt uitvoeren en dat je genoeg herhalingen kunt doen. De uitvoering van de oefening is namelijk belangrijker dan het gewicht.

Hoe pas je dit toe bij je buikspieren? Zoek naar oefeningen die jij prettig vindt om te doen en die jouw buikspieren op een juiste manier stimuleren. Je buikspieren worden ook getraind tijdens sommige compound oefeningen. Dit zijn oefeningen waarmee je meerdere spieren van je lichaam gebruikt. Toch is het aan te raden om een buikspier schema toe te passen in je normale workout.

Het verschil tussen een buikspier en een andere spier in je lichaam

Buiten dat je je buikspieren op dezelfde manier kunt trainen, zijn er ook verschillen tussen je buikspieren en de andere spieren van je lichaam. Je buikspieren kunnen namelijk meer verdragen dan de andere spieren in je lichaam en hebben minder rust nodig. Buikspier oefeningen kun je daarom altijd doen wanneer je naar de sportschool gaat. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak jij naar de sportschool gaat, maar in principe is het mogelijk om elke dag je buikspieren te trainen.

Pas wel op voor een gescheurde buikspier. Net als alle andere spieren in je lichaam, kunnen buikspieren scheuren of verrekken. De symptomen hiervan zijn stekende pijn bij aanspanning van je buikspieren. Echter is dit niet te verwarren van spierpijn. Dit kan namelijk ook pijn doen en een aantal dagen aanhouden, maar is niet te vergelijken met een verrekking of scheuring van een spier. Een gescheurde buikspier komt bijna niet voor door middel van sportschool oefeningen. Dit komt voornamelijk voor bij tennissers en vergelijkbare sporten.

Conclusie

Het trainen van je buikspieren is weldegelijk belangrijk, aangezien het gaat om het centrumpunt van je lichaam. Echter moet je de oefeningen wel uitvoeren op de juiste manier en voor de juiste doeleinden. Het creëren van een wasbordje terwijl je nog een te hoog vetpercentage hebt, is simpelweg niet mogelijk door het doen van buikspieren oefeningen. Wanneer dit je doel is, wordt het aangeraden om een passend dieet te volgen om zo jouw buikvet te verliezen.

 

Uitgelicht

Meer nieuws