Fouten en fabels rondom spieropbouw

4 juli 2022
Fouten en fabels rondom spieropbouw

Spieropbouw wordt beïnvloed door verschillende zaken. De groei van spieren hangt af van de genetica, de duur van de training, het type training en het voedingsplan. Naast hoe je reageert op de training, verschilt ook de hoeveelheid spieren die je kunt opbouwen. Een persoon die bijvoorbeeld begint met gewichtheffen, kan in een maand één of twee kilo spiermassa toevoegen. Iemand die al 20 jaar heeft getraind, kan echter in een jaar tijd twee kilo spiermassa toevoegen. De hoeveelheid spiermassa die je verwacht te winnen, is dus niet realistisch. Het is moeilijker om spieren op te bouwen als je nog steeds verschillende trainingsfouten maakt. In dit artikel kun je verschillende fouten in de training en enkele mythes met betrekking tot spieropbouw vinden.

Fouten bij het opbouwen van spieren

Het is mogelijk dat je je doel om je spieren op te bouwen niet kunt bereiken als je voortdurend verschillende fouten maakt tijdens de training. De meest voorkomende fouten zijn te veel tijd besteden aan verkeerde oefeningen en het overtrainen van bepaalde spiergroepen. Bovendien kan je spieropbouw mislukken als je de verkeerde techniek gebruikt. Een andere fout is dat je misschien een te licht gewicht gebruikt om je spieren te trainen. Verder heeft te veel rusten tussen je sets ook invloed op het resultaat van je training. 

Dezelfde herhalingstraining

Als je je spieren continu te zwaar traint, kan dit een slechte invloed hebben op je spierweefsel en gewrichten. Je kunt last krijgen van overtraining en blessures. Je moet zware training afwisselen met lichtere training. Een lichtere training kan het herstel bevorderen en een positief effect hebben op de spiergroei. Je kunt een trainingsplan maken om dit fatsoenlijk aan te pakken. De eerste dag kan een zware trainingsdag zijn. Dan kun je op de tweede dag een matige training doen. Vervolgens kun je op de derde dag licht trainen.

Te hard trainen

Als je voor langere tijd te hard traint, kan dit leiden tot overtraining. Je lichaam zal een negatieve reactie geven als je je lichaam dwingt om te veel te bewegen. Overtraining kan leiden tot vermoeidheid, stemmingswisselingen, spierpijn en andere verwondingen. Wanneer je de spier te veel belast zonder voldoende rust te geven, zal de spier niet groeien. Je moet dus een hersteltijd plannen wanneer je een trainingsschema opstelt. Je spieren laten rusten is de beste manier om ze te laten groeien.

Teveel cardio

In het begin van de training is cardio handig om je spieren op te warmen. Als je echter te veel cardio training doet, kun je de spiergroei vertragen. Als je ervaring hebt met het tillen van zwaardere gewichten, kun je van cardio sessies je herstel sessies maken.

Mythen over spieropbouw

Om goed voorbereid te zijn voor de periode van aankomen, is het verstandig te weten welke beweringen kloppen en welke mythes er bestaan. Als je dit weet, kun je nog succesvoller worden in het opbouwen van spiermassa.

1. Gewichtheffen is gevaarlijk

Veel mensen denken dat zwaar gewichtheffen gevaarlijk is. Gewichtheffen lijkt schadelijk als het wordt vergeleken met andere oefeningen zoals fietsen of joggen. In feite biedt krachttraining verschillende voordelen, zoals sterkere en gezondere gewrichten, een betere gezondheid van het hart, meer spiermassa, meer botdichtheid, lager risico op fracturen, verbeterde flexibiliteit en een langere levensduur. Je kunt deze voordelen krijgen als je de juiste gewichthef techniek toepast.

2. Je kunt geen spieren opbouwen terwijl je vet verliest

Deze bewering is onjuist. Veel mensen slagen erin hun spieren op te bouwen terwijl ze lichaamsvet verliezen. Er zijn echter een aantal regels waar je rekening mee moet houden als je tegelijkertijd spieren wilt opbouwen en vet wilt verliezen. Ten eerste is deze activiteit alleen mogelijk om te doen als je een beginner bent. Als je echter minimaal zes maanden met gewichtheffen hebt getraind, kun je beide doelen niet tegelijkertijd bereiken. Je moet bepalen wat prioriteit heeft: spieropbouw of vetverlies. Als je dat eenmaal hebt bepaald, hoef je alleen nog maar de juiste oefening te doen om dat doel te bereiken.

tips voor spieropbouw

Op zoek naar producten voor spieropbouw? Bekijk dan de spieropbouw supplementen van Kosso Nutrition.

Uitgelicht

Meer nieuws