In welke noten zitten de meeste eiwitten?

3 februari 2023
In welke noten zitten de meeste eiwitten?

Als je wilt werken aan een fit en gezond lichaam, zijn goede trainingen en een gezond voedingsschema belangrijk. Werk je vooral aan spieropbouw, dan kan een eiwitrijk dieet zorgen voor optimaal resultaat. Eiwitten zitten onder andere in noten. Welke noten je het best kunt eten, vertellen we je graag. In de ene soort zitten namelijk meer eiwitten dan in de andere soort.

Waarom zijn eiwitrijke noten belangrijk?

Het is om meerdere redenen belangrijk om eiwitten in noten te eten. Eiwitten zorgen namelijk dat spieren beter en sneller kunnen herstellen. Dit komt doordat eiwitten aminozuren bevatten. Naast bouwstenen voor je spieren zijn het ook echte bouwstenen voor andere lichaamscellen. Eiwitten in noten eten is dan ook belangrijk als je intensief sport. Als je spieroefeningen doet, ontstaan er scheurtjes in het spierweefsel. Dat is niet erg, want zodra deze scheurtjes zijn hersteld, zijn je spieren sterker. Het is wel van belang dat je er alles aan doet om te zorgen dat je spieren zich goed kunnen herstellen, anders krijg je wel last van spierpijn.

Behalve eiwitten in noten zitten er ook eiwitten in kip, vis, peulvruchten, zuivelproducten en natuurlijk in eieren. We raden je dan ook aan om jouw dagelijkse portie eiwitten niet alleen uit noten te halen, maar ook uit andere producten. Je lichaam maakt echter ook voor een deel zelf aminozuren aan. Deze worden ook wel niet-essentiële aminozuren genoemd. Eiwitten uit noten, vis en andere producten zijn daarentegen essentiële aminozuren.

In welke noten zitten veel eiwitten?

De meeste eiwitten zitten in pinda’s. Pinda’s bevatten ongeveer 26 gram eiwitten per 100 gram. De tweede soort die veel eiwitten bevat, is amandel. In amandelen zitten 21 gram eiwitten per 100 gram. Andere goede eiwitbronnen zijn pistachenoten en cashewnoten. Deze bevatten respectievelijk 20 en 18 gram eiwitten per 100 gram. Hoeveel eiwitten in noten je dagelijks nodig hebt, ligt voor een groot gedeelte aan je lichaamsgewicht. Per kilo lichaamsgewicht mag je ongeveer 1,5 gram eiwit eten.

Hoe zorg jij ervoor dat je voldoende eiwitrijke noten binnenkrijgt? Noten kun je natuurlijk eten als een snack, maar je kunt ook wat noten toevoegen aan je yoghurt of verwerken in een salade. Ben je vegetarisch of volg je een koolhydraatarm dieet? Dan kunnen wat extra noten geen kwaad.

eiwitten noten

 

Eiwitten in noten als ondersteuning bij je training

Zoals we al aangaven, zijn eiwitten in noten een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon. Eigenlijk kan het nooit kwaad om regelmatig een handjevol noten te eten. Wil je een eetpatroon creëren wat precies bij jou past, bijvoorbeeld omdat je je gewoon goed wilt voelen, wilt afvallen of juist wilt aankomen? Kosso Nutrition weet precies wat bij jou past en voorziet je graag van persoonlijk advies. Wil je andere of aanvullende producten uitproberen die veel eiwitten bevatten? Probeer dan ook de eiwitshakes om op een snelle en gemakkelijke manier veel eiwitten binnen te krijgen. Zoals je net hebt kunnen lezen bevorder je hierdoor spierherstel na een intensieve work out!

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook deze blog: Hoeveel eiwitten zitten er in pepernoten?

Uitgelicht

Meer nieuws