Hoeveel eiwitten zitten er in pepernoten?

13 november 2023
Hoeveel eiwitten zitten er in pepernoten?

Met Sinterklaas in aantocht is het tijd om te genieten van de lekkernijen die bij deze feestdag horen. Pepernoten, chocoladeletters, speculaas en marsepein behoren tot de heerlijke tradities die dit feest met zich meebrengt. Als je veel bezig bent met je voeding en gezondheid, vraag je je misschien af: ‘Hoeveel eiwitten zitten er in pepernoten? In deze blog gaan we in op de voedingswaarde van pepernoten, de eiwitten in pepernoten en bespreken we het eiwitgehalte van andere Sinterklaas lekkernijen.

Voedingswaarde van pepernoten

Pepernoten bestaan voornamelijk uit koolhydraten en suiker, met een bescheiden hoeveelheid vet en eiwitten. Dit maakt ze tot een heerlijke, maar calorierijke traktatie. Het is goed om met mate te genieten van pepernoten als je aan het letten bent op je inname van suiker en calorieën.

De voedingswaarde van pepernoten kan variëren afhankelijk van het recept dat wordt gebruikt, maar over het algemeen bevatten ze de volgende voedingsstoffen per 100 gram:

Energie: ongeveer 375 kcal
Koolhydraten: ongeveer 75 gram
Suiker: ongeveer 50 gram
Vet: ongeveer 6 gram
Eiwitten: 5 tot 6 gram

Als je de precieze voedingswaarde en hoeveelheid eiwitten in pepernoten van een merk wilt weten, kun je het beste de verpakking ervan raadplegen.

Hoeveel eiwitten zitten er in pepernoten?

Het antwoord op de vraag: ‘hoeveel eiwitten zitten er in pepernoten?’ is dus 5 tot 6 gram per 100 gram. Er zitten relatief weinig eiwitten in pepernoten in vergelijking met koolhydraten en suiker. Het eiwitgehalte van pepernoten is relatief laag als je andere voedingsmiddelen vergelijkt. Ter vergelijking, een ei bevat ongeveer 6 gram eiwitten en een stuk kipfilet van 100 gram kan wel 30 gram eiwitten bevatten. Als je op zoek bent naar een eiwitrijke snack, zijn pepernoten misschien niet de beste keuze. Ze zijn meer een bron van koolhydraten en suiker, wat hun zoete en knapperige textuur verklaart. Op zoek naar een lekkere snack die wel veel eiwitten bevat? Probeer eens de PROTEIN CHEAT BAR van Kosso Nutrition die 19 gram aan eiwitten bevat en ook nog eens heerlijk smaakt!


Eiwitgehalte van andere Sinterklaas traktaties

hoeveel eiwitten zitten er in pepernoten


Laten we eens kijken naar het eiwitgehalte van andere Sinterklaas lekkernijen. Terwijl pepernoten niet bijzonder rijk zijn aan eiwitten, zijn er andere traktaties die een vergelijkbaar eiwitgehalte hebben of zelfs iets meer bevatten. Hier is een overzicht van het eiwitgehalte van enkele populaire Sinterklaas traktaties:

  • Kruidnoten: kruidnoten lijken veel op pepernoten, maar ze zijn iets kleiner en harder. Ze bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwitten als pepernoten, namelijk ook 5 tot 6 gram per 100 gram.
  • Chocoladeletters: een gemiddelde melkchocoladeletter van 100 gram bevat ongeveer 7 gram eiwitten. Dit is iets meer dan wat je in pepernoten vindt, maar nog steeds niet echt eiwitrijk te noemen.
  • Speculaas: een portie van 100 gram speculaas bevat ongeveer 6 gram eiwitten, vergelijkbaar met pepernoten.
  • Marsepein: een portie van 100 gram marsepein bevat ongeveer 7 gram eiwitten, wat iets meer is dan pepernoten, maar nog steeds niet bijzonder eiwitrijk.
  • Banketstaaf: per 100 gram bevat een banketstaaf ongeveer 7 gram eiwitten, vergelijkbaar met chocoladeletters en marsepein.

Over het algemeen bevatten de meeste Sinterklaas lekkernijen niet veel eiwitten, maar ze zijn vooral rijk aan koolhydraten en suikers. Het zijn traditionele traktaties die vooral worden gegeten vanwege hun smaak en omdat het bij Sinterklaas hoort.

Eiwitten tijdens de feestdagen

Je weet nu hoeveel eiwitten in pepernoten zitten en dat ze niet de allerbeste bron van eiwitten zijn. Pepernoten blijven hoe dan ook een heerlijke snack om van te genieten tijdens Sinterklaas. Als je je eiwitinname tijdens de feestdagen wilt verhogen, overweeg dan om andere eiwitrijke opties aan je dieet toe te voegen zoals noten. Lees deze blog om erachter te komen in welke noten de meeste eiwitten zitten.

We wensen je een fijne en gezellige Sinterklaas!

Na pepernoten volgen oliebollen, maar hoeveel calorieën zitten er in een oliebol? Lees het hier!

Uitgelicht

Meer nieuws