Hoeveel eiwitten zitten in kikkererwten?

23 juni 2023
Hoeveel eiwitten zitten in kikkererwten?

Als je wilt werken aan je spieropbouw, is het belangrijk om naast sporten ook goed te letten op je voeding. Om uiteindelijk een kast te worden, heb je meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld eiwitten. Een heel belangrijke, natuurlijke bron voor eiwitten zijn kikkererwten. Wil je weten hoeveel eiwitten er in kikkererwten zitten en welke gerechten je kunt maken met kikkererwten? Lees dan snel verder!  

 

Korte recap: waarom zijn eiwitten belangrijk 

 

Als liefhebber van de gym weet je misschien al alles over de juiste voeding, maar we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk eiwitten zijn. Deze zorgen er namelijk voor dat je spieren goed kunnen herstellen en groter kunnen worden na een work-out. Krijg je bijvoorbeeld niet genoeg eiwitten binnen, dan heb je een grotere kans op pijntjes en blessures. Dat wil je natuurlijk voorkomen en daarom kan het zelfs nodig zijn om naast een eiwitrijk dieet ook te kiezen voor aanvullende supplementen zoals een whey hydrolisaat shake 

Hoeveel eiwitten zitten er in kikkererwten? 

In 100 gram gekookte kikkererwten zitten ongeveer 19 gram eiwitten. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels, vitamines en mineralen.  

Een bijzonder detail: wist je dat de oude Egyptenaren al veel gerechten met kikkererwten aten toen ze bezig waren met de bouw van piramides? Toen hadden ze al door dat ze dit krachtige ingrediënt nodig hadden om deze monsterklus te klaren. Laten we ook eens even kijken naar wat kikkererwten precies zijn: kikkererwten vallen onder peulvruchten en hebben een nootachtige smaak. Omdat ze dus belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten bevatten, zijn ze een goede vleesvervanger als je vegetarisch bent of gewoon wilt letten op de hoeveelheid vlees die je eet.  

 

Gerechten met kikkererwten 

 

Kikkererwten worden vaak over het hoofd gezien in de supermarkt, maar dat is eigenlijk jammer. Ze zijn namelijk ontzettend veelzijdig en er zijn al veel producten verkrijgbaar die van kikkererwten gemaakt zijn.  

Falafel gemaakt van kikkererwten 

Wat dacht je bijvoorbeeld van falafel? Dat zijn balletjes gemaakt van kikkererwten, specerijen en kruiden en worden vaak gegeten in het Midden-Oosten. Let wel op: deze balletjes worden gefrituurd, dus deze zijn vooral geschikt als je een keer wilt cheaten en alsnog lekker veel eiwitten binnen wilt krijgen. In een bulk-periode passen de falafel balletjes natuurlijk goed in je dieet. Doorgaans worden deze balletjes gegeten met een pitabroodje en salade, maar je zou dus het pitabroodje ook weg kunnen laten.  

 

Kikkererwten verwerkt in een salade 

Kikkererwten kun je ook prima naturel in een salade verwerken, in combinatie met frisse groenten zoals komkommer, tomaat en paprika. Die frisheid en de nootachtige smaak gaan namelijk prima samen en bovendien zorgen de kikkererwten voor een stevige bite.  

 

Kikkererwten hummus  

Een ander populair gerecht met kikkererwten is hummus, wat je ook wel kunt omschrijven als kikkererwtenpasta. In de supermarkten vind je ze in vele varianten, maar hummus zelf maken is net iets gezonder. Kant-en-klare humus bevat namelijk veel olie en toevoegingen. Dat wil je natuurlijk niet. Maak het zelf met 400 gram erwten, klein lepeltje olijfolie, citroen, een beetje paprikapoeder, knoflook, zout en sesampasta.  

Meer weten over een juist voedingspatroon? 

Zoals je misschien al doorhad, kunnen eiwitten in kikkererwten een goede basis zijn voor het juiste voedingspatroon. Gelukkig zijn er nog tal van andere eiwitbronnen zoals noten, vissoorten en zuivel. In combinatie met lekker veel groenten zet je zo een heerlijke en gezonde maaltijd op tafel. Bij Kosso Nutrition hebben we ook dé oplossing voor je als je niet echt van koken houdt, maar wel gezond wilt eten, namelijk onze Fitprep gerechten vol eerlijke en eiwitrijke ingrediënten. Wat dacht je van gebakken zalm met asperges of Mexicaanse kip? Het enige wat je hoeft te doen is bestellen, opwarmen en genieten!   

Uitgelicht

Meer nieuws