Neem je een eiwitshake voor of na het sporten?

28 december 2020
Neem je een eiwitshake voor of na het sporten?

Eiwitten zijn aminozuren die een belangrijke rol spelen bij het herstellen van de spieren. Het zijn de bouwstenen voor je spieren. Erg handig dus om binnen te krijgen als je gas gegeven hebt in de sportschool. Na een goede training voel je de verzuring in de spieren. Dit komt door scheurtjes die in de spieren zijn gekomen. Eiwitten heb je nodig om deze scheurtjes te herstellen en om weer gas te kunnen geven, maar wanneer kun je nou het beste eiwitten binnen krijgen? Is het bijvoorbeeld beter om een eiwitshake voor of na het sporten te nemen? In deze blog beantwoorden we deze en andere vragen.

 

Waarom voor of na het sporten een eiwitshake in te nemen?

Eiwitten komen voor in verschillende soorten voedingsmiddelen, denk aan kwark, yoghurt, vlees, vis, noten, bonen en ga zo maar door. Maar als in deze producten eiwitten zitten, waarom is het dan zo dat sporters er vaak voor kiezen om eiwit shakes te drinken of een eiwit reep te eten? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig. Eiwitsupplementen maken het gemakkelijk om zelf te bepalen hoeveel eiwitten je voor of na het sporten inneemt en hoeveel calorieën hiermee gepaard gaan. Bovendien is het een snelle manier om veel eiwitten binnen te krijgen. Je hoeft niet uren in de keuken te staan en daarnaast krijg je met een shake van Kosso Nutrition al snel 25-50 gram eiwit binnen. Ben je aan het droogtrainen? Dan is een Eiwitten Maximaal perfect om te gebruiken, hier zitten namelijk weinig calorieën in. Ben je aan het bulken en wil je aankomen? Dan is de Beest Worden weight gainer een perfecte eiwitshake voor of na het sporten. Dit is namelijk een shake die veel calorieën bevat.

 

Eiwit shake innemen voor of ná het sporten?

Eiwitten zijn het effectiefst gelijk na een work-out. Je wilt immers dat het herstel direct begint na de inspanning. Houd er wel rekening mee dat het belangrijk is om het lichaam de hele dag door van eiwitten te voorzien. Een goede verdeling van de eiwitinname verdeeld over de dag is belangrijker dan innemen van eiwitten op een exact tijdstip. Afhankelijk van jouw doelen en gewicht heeft jouw lichaam een bepaalde hoeveelheid eiwitten nodig en die kun je dus halen uit een eiwitshake voor of na het sporten. Als je dagelijks aan jouw aanbevolen hoeveelheid eiwitten voldoet, zit je in principe goed. De timing is dus niet doorslaggevend, maar het heeft wel zo z’n voor- en nadelen.

 

Eiwitshake

 

Voordelen eiwitshake innemen vóór het sporten

Als je echt luistert naar je lichaam wanneer het honger heeft, lijkt een shake vóórdat je gaat sporten het beste idee. Je bent bijvoorbeeld net klaar met werken en wilt gaan sporten, maar op dat moment heb je mogelijk honger en ben je uitgeput. Een eiwit shake kan dan een goed middel zijn om energie te krijgen en om de honger te stillen. Het wordt aangeraden om koolhydraten binnen te krijgen voor het sporten om jezelf te voorzien van extra energie. Dit kan met een stevige maaltijd voor de training, maar een shake kan jou net die extra boost geven. Bovendien kun je deze makkelijk en snel klaarmaken en heb je altijd je portie extra eiwitten bij de hand.

 

Voordelen eiwitshake na het sporten

Hoewel het dus in principe niet uitmaakt of je voor of na het sporten een eiwitshake neemt, heeft het ook voordelen om de shake pas te drinken als je work-out er op zit. Denk er bijvoorbeeld aan dat je de eiwitshake niet vlak voor het sporten drinkt. Intensieve cardio of zwaar tillen is niet echt fijn met een shake in de maag. Ook al wordt een shake met water of melk sneller opgenomen dan veel andere producten, waardoor je sowieso al sneller aan jouw work-out kunt beginnen!

Mede daardoor kiezen veel sporters ervoor om toch een eiwit shake in te nemen na het sporten. Je spieren zijn goed verzuurd en schreeuwen om eiwitten om optimaal te herstellen. Daarbij is het nemen van de shake na het sporten beter als je de verleiding om te snacken niet kunt weerstaan. Zoals we al zeiden, geeft zo’n eiwitshake voor of na het sporten een verzadigd gevoel. In plaats van ongezonde vetten en suikers krijg je de stoffen binnen die jouw lichaam wel goed kan gebruiken. Een lekkere Eiwitten Maximaal shake is dan de perfecte beloning voor jouw spieren om ze te laten herstellen. Wil je meer weten over de juiste voeding voor je trainingsschema? Kosso helpt je graag om het juiste dieet en de juiste work-outs voor je samen te stellen.

Uitgelicht

Meer nieuws