Caloriebehoefte berekenen

Is creatine vegan?

7 september 2023
Is creatine vegan?

Creatine is een sportsupplement dat door veel sporters over de wereld gebruikt wordt en allerlei voordelen biedt, maar kun je een creatine supplement nou ook gebruiken als je vegan bent, of levert dit problemen op? In deze blog vind je het antwoord op deze vraag en leer je meer over creatine!

vegan creatine

Wat is creatine ook alweer?

Om te begrijpen waar we het precies over hebben, is het belangrijk dat je weet wat creatine nou precies is. Creatine is een lichaamseigen stof die versterkend werkt voor jouw spieren. Jouw lichaam maakt ongeveer 1 gram per dag aan creatine aan, omdat deze stof zorgt voor meer energie binnen je spieren. Omdat het dus de spieren sterker en groter maakt, kun je vast wel voorstellen dat sporters graag meer creatine in hun lichaam willen hebben. Om deze reden nemen veel sporters naast de lichaamseigen creatine ook creatinesupplementen tot zich, of proberen ze extra creatine uit hun voeding te halen.

Extra creatine uit voedsel halen, is voor veganisten meestal niet of nauwelijks mogelijk. Creatine kun je, buiten de supplementen, namelijk met name vinden in vlees. Wanneer je geen vlees eet, wordt het dus lastig om veel meer creatine te krijgen dan je lichaam zelf aanmaakt. Wil je graag een uitgebreide blog lezen over creatine, wat het doet en wat het precies is? Klik dan hier.

Kan creatine vegan zijn?

Omdat creatine moeilijk uit een veganistisch dieet te halen is, vragen veel mensen zich af ‘is een creatine supplement wel vegan?’. Het antwoord is: Ja! Creatine supplementen zijn in bijna alle gevallen vegan.

Het kan dan ook geen kwaad om deze supplementen in te nemen, in tegendeel! Studies hebben aangetoond dat veganisten zelfs meer voordelen kunnen halen uit het gebruik van creatine supplementen, omdat ze niet gewend zijn aan deze extra toevoer van creatine. Je sportprestaties zullen als veganist flink verbeterd worden, wanneer je naast je reguliere voedingsproblemen ook creatine supplementen zult gebruiken. Wij raden het dan ook absoluut aan om onze vegan creatine monohydrate te gebruiken. De creatine van Kosso Nutrition is namelijk puur en bevat dus geen andere ingrediënten, waardoor het volledig vegan is.

Welke creatine is dan niet vegan?

Een zeer klein deel van de creatine supplementen die op de markt aangeboden worden, is niet vegan. Er zijn namelijk een paar bedrijven die creatine ook in capsulevorm aanbieden, maar de capsules zijn vaak gemaakt van gelatine waardoor het niet meer vegan creatine is. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor de pure, poedervormige versie van de creatine. Zo weet je zeker dat je een creatine supplement uitkiest dat volledig vegan is!

De voordelen van creatine

Zoals al eerder in deze blog benoemd, heeft creatine een aantal voordelen die vooral van pas komen wanneer je hevige sportprestaties moet leveren. Creatine zorgt er namelijk voor dat je meer energie in je spieren zult hebben voor een optimale inspanning. Hierdoor zullen je prestaties verbeteren, zeker in combinatie met andere supplementen. Je kunt namelijk vaak meer herhalingen in de sportschool doen, en daardoor ook een zwaarder gewicht tillen wanneer je gebruik maakt van creatine supplementen. Door dit fenomeen zul je merken dat je spieren ook sneller zullen groeien en daar doen de meesten het juist voor! Wil je de onze creatine nou zelf een keer uitproberen? Klik dan hier.

Uitgelicht

Meer nieuws