Caloriebehoefte berekenen

Hoeveel eiwitten zitten er in kaas?

17 januari 2024
Hoeveel eiwitten zitten er in kaas?

Kaas is een geliefd voedingsmiddel dat op tal van manieren in gerechten wordt verwerkt. Het smaakt heerlijk op brood, als topping op pizza, gesmolten in pasta of gewoon als een snack op zich. Maar naast zijn smaak en veelzijdigheid, roept kaas ook vragen op over zijn voedingswaarde. Eén veelgestelde vraag is: hoeveel eiwitten zitten er in kaas? In deze blog gaan we dieper in op deze vraag.

Zitten er eiwitten in kaas?

Het korte antwoord is ja, er zitten eiwitten in kaas. Deze eiwitten zijn afkomstig van de melk waaruit de kaas wordt geproduceerd. Het specifieke eiwitgehalte in kaas kan echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type kaas, de melkbron, en de productiemethoden. Zo zullen harde kazen over het algemeen een hoger eiwitgehalte hebben dan zachte kazen.

eiwitten in kaas

Hoeveel eiwitten in een plak kaas?

Hoeveel eiwitten er in een plakje kaas zitten, varieert afhankelijk van het type kaas en de grootte van de plak. Over het algemeen bevat één plak kaas (ongeveer 20-30 gram) ergens tussen de 5 en 7 gram eiwitten. Dit is een gemiddelde schatting en het eiwitgehalte kan hoger of lager zijn, afhankelijk van de kaassoort.

Bekende soorten kaas

De hoeveelheid eiwitten in kaas varieert sterk tussen verschillende kaassoorten. Hier zijn enkele voorbeelden van het eiwitgehalte in populaire kaassoorten:

  • Parmezaanse kaas: deze harde kaas bevat een grote hoeveelheid eiwitten, met ongeveer 38 gram eiwitten per 100 gram.
  • Mozzarella: mozzarella, vaak gebruikt in pizza’s en pasta’s, bevat ongeveer 28 gram eiwitten per 100 gram.
  • Cheddar: cheddar is een veelgebruikte kaas in de keuken en er zit ongeveer 25 gram eiwitten in 100 gram cheddar.
  • Goudse kaas: goudse kaas is een andere populaire keuze en bevat net als cheddar ongeveer 25 gram eiwitten per 100 gram.
  • Geitenkaas: geitenkaas is een romige en smaakvolle kaassoort en er zit ongeveer 22 gram eiwitten in 100 gram geitenkaas.
  • Feta: feta is een heerlijke witte kaas en er zit ongeveer 14 gram eiwitten in 100 gram feta.

Het is duidelijk dat de hoeveelheid eiwitten in kaas kan variëren, dus het is belangrijk om te weten welk type kaas het beste bij je dieet past, afhankelijk van je voedingsbehoeften en smaakvoorkeuren.

eiwitten in kaas

Is kaas gezond?

Kaas kan een gezond onderdeel zijn van je dieet vanwege de eiwitten, vitaminen en mineralen zoals calcium en magnesium die het bevat. Echter, vanwege het zoutgehalte en het hoge verzadigde vetgehalte in kaas, is het belangrijk om bewust te zijn van je inname. Te veel zout kan bijdragen aan hoge bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verhogen, terwijl een overmatige inname van verzadigde vetten kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed. Daarom is het verstandig om voor magere of halfvette kaassoorten te kiezen en kaas met mate te consumeren. Als je op zoek bent naar een gezonde optie tussen alle soorten kazen, dan is cottage cheese een goede keuze. Cottage cheese is laag in vet en bevat een goede hoeveelheid eiwitten.

Magnesium binnenkrijgen zonder veel kaas te eten? Bekijk dit product van Kosso Nutrition: Magnesium Pro.

Eiwitten in kaas versus andere eiwitbronnen

Hoewel kaas een goede bron van eiwitten is, zijn er ook andere eiwitrijke voedingsmiddelen om uit te kiezen. Het is handig om te weten hoe kaas zich verhoudt tot alternatieve eiwitbronnen, vooral als je specifieke voedingsbehoeften hebt. Voor mensen die lactose-intolerant zijn of een veganistisch dieet volgen bijvoorbeeld, zijn er alternatieven voor kaas. Denk hierbij aan tofu, bonen en noten. Tofu, bevat ongeveer 15 gram eiwitten per 100 gram, wat vergelijkbaar is met het eiwitgehalte van feta. Bonen, zoals zwarte bonen of kikkererwten, bevatten meestal rond de 7-9 gram eiwitten per 100 gram. Noten zijn ook een uitstekende bron, ze bevatten over het algemeen tussen de 15-22 gram eiwitten per 100 gram. Benieuwd in welke noten de meeste eiwitten zitten? Lees het in deze blog!

Uitgelicht

Meer nieuws