De 6 fruitsoorten met de meeste eiwitten

19 februari 2024
De 6 fruitsoorten met de meeste eiwitten

Eiwitten, een voedingsstof die de laatste jaren steeds meer erkenning en belangstelling krijgt, vooral onder fanatieke sporters die het nodig hebben voor spierherstel na intense workouts. Maar bestaat er fruit met veel eiwitten? Wanneer je aan eiwitrijk voedsel denkt, denk je misschien niet meteen aan fruit. Toch bevatten verschillende soorten fruit ook eiwitten en hebben ze daarnaast nog andere gezonde voordelen. In deze blog vertellen we je meer over eiwitten in fruit en bespreken we welke zes fruitsoorten de meeste eiwitten bevatten.

Fruit met veel eiwitten

Over het algemeen zitten er niet veel eiwitten in fruit. Toch bevat de ene fruitsoort meer eiwitten dan de andere. Alle kleine beetjes helpen, zeker wanneer je meer eiwitten wilt eten. In welk fruit zitten veel eiwitten? Hieronder vertellen we je meer over de zes fruitsoorten die de meeste eiwitten bevatten.

1 Guave

Guave is een tropische vrucht, helaas niet altijd verkrijgbaar bij de supermarkt. Voor een fruitsoort bevat de vrucht veel eiwit, namelijk 2,6 gram per 100 gram. Guave heeft een zoete en sappige smaak en is rijk aan vitamine C en vitamine A. Deze fruitsoort is tevens rijk aan vezels en antioxidanten, wat het een voedzame aanvulling maakt op je dieet.

2 Avocado

Avocado’s hebben een romige textuur en milde smaak. Het is een uitstekende bron van gezonde vetten, vezels en vitamine K. Vanwege de onverzadigde vetten heb je langer een verzadigd gevoel na het eten van avocado. Het eiwitgehalte daarentegen is erg middelmatig, namelijk 2 gram per 100 gram. Avocado’s zijn de laatste jaren toch steeds populairder geworden en niet meer weg te denken op een hedendaagse menukaart.

3 Frambozen

Frambozen hebben een zoete en lichtzure smaak. De kleine vruchten zijn rijk aan voedingsvezels, vitamine C en antioxidanten. Per 100 gram bevatten frambozen ongeveer 1,5 gram eiwit. Voor het eiwitgehalte hoef je frambozen dus niet te eten. Gelukkig zijn de vruchten erg lekker en zitten ze boordevol vitamines en voedingsvezels.

4 Abrikozen

Een abrikoos is niet vaak de eerste fruitsoort waar iemand aan denkt. Toch is deze steenvrucht een goede toevoeging aan je dagelijkse dieet. Abrikozen zijn een bron van vitaminen, vezels en kalium. Het eiwitgehalte in abrikozen is redelijk gemiddeld, ongeveer 1,4 gram per 100 gram. Ga voor de afwisseling zeker eens voor abrikozen en eet ze als snack tussendoor.

5 Banaan

Bananen zijn erg populair vanwege de romige textuur en zoete smaak. Per 100 gram bevatten bananen ongeveer 1,1 gram eiwit. Bananen worden vooral gegeten vanwege de vele koolhydraten. Koolhydraten zijn erg belangrijk voor het functioneren van het lichaam, ze worden gezien als de belangrijkste energiebron. Daarnaast zitten bananen boordevol vitamines, kalium en vezels.

6 Kersen

Kersen hebben een lichtzure smaak en bevatten niet heel veel eiwitten. Gemiddeld vind je 1 gram eiwit per 100 gram aan kersen. Echter, kersen bevatten fytonutriënten met ontstekingsremmende eigenschappen. Daarnaast zijn ze een goede bron van vitamine C, vitamine K en antioxidanten.

fruit met eiwitten

Fruit en eiwitten

Eiwitten zijn onmisbaar als het aankomt op spiergroei en spierherstel. Zitten er eiwitten in fruit? Het antwoord op die vraag is: ja. De fruitsoorten met de meeste eiwit zijn guave, avocado en framboos. Echter, er zijn veel andere voedingsstoffen waar meer eiwitten inzitten, zoals vlees, zuivel en peulvruchten. Fruit bevat dus niet heel veel eiwitten, maar toch is het mogelijk om er een eiwitrijke snack van te maken.

Tegenwoordig worden er veel eiwitsupplementen gebruikt, voornamelijk in de vorm van eiwitpoeders of eiwitshakes. Om een eiwitrijke snack met fruit te maken, kun je bijvoorbeeld een eiwitrijke smoothie maken. Kies jouw favoriete fruitsoorten of de fruitsoorten met de meeste eiwitten, voeg eiwitrijke groenten toe zoals spinazie en maak het af met wat eiwitpoeder. Ook kun je wat kwark of noten toevoegen aan het door jou gekozen fruit, hier zitten namelijk wel veel eiwitten in.

Voordelen van fruit

Fruit bevat misschien niet de meeste eiwitten, maar heeft wel andere voordelen voor de gezondheid. Voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kunnen bijdragen aan het voorkomen van constipatie. Fruit bevat veel van deze gezonde voedingsvezels, waardoor ze zeker niet mogen ontbreken in jouw dagelijkse voeding. Ook vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor verschillende lichaamsfuncties en laat het nu net zo zijn dat fruit hier vol mee zit. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke radicalen in het lichaam. Veel fruitsoorten bevatten antioxidanten die bijdragen aan het beschermen tegen chronische ziekten.

Nu weet je hoeveel eiwitten er in fruit zitten en welke andere voordelen fruit heeft. Er zijn dus genoeg manieren om van fruit een eiwitrijke snack te maken, maar fruit kan ook los gegeten worden. Aangeraden wordt om twee stukken fruit te eten per dag, de maatstaaf hiervoor is 200 gram. Er is natuurlijk nogal een verschil tussen twee meloenen of twee druiven. Voeg fruit toe aan je dagelijkse eetschema en geniet van alle voordelen die fruit met zich mee brengt, ondanks het aantal gram eiwitten in fruit.

Uitgelicht

Meer nieuws