Zorgen voor meer energie tijdens je work-out

16 september 2021
Zorgen voor meer energie tijdens je work-out

Om goed te kunnen presteren in de gym heb je energie nodig. Zonder voldoende energie kun jij je namelijk niet volledig inzetten en houd je het minder lang vol. Erg zonde natuurlijk, vooral als je van jezelf weet dat er eigenlijk meer in zit. In deze blog vertellen we je daarom hoe je ervoor kunt zorgen dat jij meer energie tijdens work-out krijgt, zodat je alles uit jezelf kunt halen!

Let op je vochtniveau

Tijdens het sporten verlies je meestal vrij veel vocht. Hoeveel vocht je verliest, is afhankelijk van de temperatuur om je heen en de intensiteit waarmee je traint. Door genoeg water te blijven drinken zorg je dat je vochtniveau op het juiste niveau blijft. Als je niet genoeg drinkt, droogt je lichaam uit en zul je ook minder goed kunnen presteren tijdens het sporten. Drink daarom zowel voor, tijdens als na je training genoeg water. Een goede leidraad voor hoeveel water je moet drinken als je gaat trainen is zo’n 250 ml per kwartier. Je kunt er ook voor kiezen om een blikje Monster Energy te drinken voor een energie en hydratatie tegelijk.

Pas je voeding aan op je work-out

Voeding is cruciaal als je écht resultaten wilt gaan boeken, dat is algemeen bekend. Wat niet veel mensen weten is dat voeding voor 60% tot 70% verantwoordelijk is voor het boeken van sportresultaten. De reden hiervoor is dat voeding de brandstof is voor jouw lichaam. De voedingsstoffen die je binnenkrijgt zorgen er dus voor een groot gedeelte voor dat je goed kunt presteren tijdens het trainen. Daarnaast zorgt voeding ook voor een goed herstel na en tijdens je training.

Voor je training kun je het beste niet te veel eten. Sporten met een volle maag is namelijk echt geen pretje. Je kunt daarom het beste 2 uur voordat je gaat sporten geen grote maaltijden meer eten. Sporten op een lege maag is overigens ook niet fijn. Als je een lege maag hebt voordat je gaat sporten kun je het beste een tussendoortje kiezen dat rijk is aan koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan een banaan of mueslireep.

Aangezien je tijdens het sporten veel energie verbrandt is het ook belangrijk dat deze energievoorraad na het trainen weer wordt aangevuld. Je kunt daarom het beste binnen 2 uur nadat je klaar bent met sporten een koolhydraatrijke maaltijd eten. Het beste is om voor een gezonde koolhydraatrijke maaltijd te kiezen dat ook voldoende eiwitten en vetten bevat. Hierdoor wordt jouw energievoorraad goed aangevuld en krijgt je lichaam de kans om goed te herstellen.

Mocht je zelf niet helemaal weten welke voeding geschikt is voor jouw doelen en jouw lichaam, maak dan eens gebruik van een voedingsschema. Met een voedingsschema weet je namelijk zeker dat je de goede voedingsstoffen binnenkrijgt die aansluiten op jouw trainingen en jouw doelen. De schijf van vijf is daarnaast ook een goede maatstaf om gezond te eten en de juiste voeding binnen te krijgen. Het gebruik van supplementen kan een goede aanvulling zijn op jouw voeding. Zo kun je bijvoorbeeld na je work-out een eiwit shake pakken om jouw herstel te bevorderen. Vooral als je focust op krachttraining is het binnenkrijgen van eiwitten essentieel. Dit kan via voeding, maar een eiwit shake is een makkelijke en snelle manier om aan je eiwittendoel te komen.

Naast eiwitten voor na je training kun je er doormiddel van bepaalde supplementen ook voor zorgen dat je beter presteert tijdens je training. Doormiddel van een pre-workout kun je er voor zorgen dat je explosiever kunt trainen en meer energie hebt tijdens je training. Supplementen kunnen dan ook een goede aansluiting zijn op jouw trainingen en voeding om jouw doelen zo snel mogelijk bereiken.

Meer energie tijdens work-out: Zorg voor voldoende hersteltijd

Om jouw prestaties in de gym te verbeteren is het ook belangrijk dat je jouw lichaam ook de rust gunt om te kunnen herstellen. Te vaak achter elkaar trainen zonder te herstellen zorgt voor minder goede prestaties in de gym. Als je namelijk nog niet helemaal herstelt bent is jouw energie niveau nog niet goed waardoor je je ook niet volledig kunt inzetten.

 

Uitgelicht

Meer nieuws