Meal preppen: waarom zou iedereen het moeten doen?

26 augustus 2022
Meal preppen: waarom zou iedereen het moeten doen?

Je meals per dag preppen is een trend die we steeds meer zien bij sporters en niet-sporters en stiekem vragen we ons af waarom dat nú pas het geval is. Er zitten namelijk heel veel voordelen aan het preppen van jouw dagelijkse maaltijden. Vraag je je nu af; ‘wat houdt meal preppen in en hoe kun jij dit goed aanpakken?’. Lees dan zeker deze blog intensief door!

Wat is prep en hoe doe je preppen?

Laten we even bij het begin beginnen. De betekenis van mealprep is letterlijk ‘maaltijden voorbereiden’, oftewel eten voorbereiden terwijl je de maaltijd pas op een later moment nodig hebt. Meal prep kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld de ingrediënten al klaarleggen in de keuken, zodat je bij thuiskomst direct kunt beginnen met koken. Echter zien de meeste mensen en bodybuilders 'meal preppen' als het vooraf koken of bakken van gezonde sportmaaltijden die men dan gedurende de dag meeneemt in Tupperware. Zo hoef je op een later moment je eten alleen nog op te warmen.

Je komt er echter niet onderuit om het eten klaar te maken. Als je doet aan meal prepping, kies je enkel een geschikt moment om te koken. Dat geschikte moment is afhankelijk van ieders agenda. Misschien vind je het fijn om in het weekend alvast een pasta of wok gerecht te maken dat je de week erna uit de vriezer kunt halen. Begin je elke werkdag ’s middags aan je dienst? Dan kun je er ook voor kiezen om één à twee ochtenden in de week bezig te zijn met mealprep recepten en je sportmaaltijden klaar te maken voor de komende dagen.

De voordelen van een goede meal prep

Wij snappen helemaal waarom het preppen van je eten populair is. Je kunt er immers tijd en geld mee besparen. Wanneer je doet aan meal prep, scheelt dat vooral tijd op het moment dat je daadwerkelijk wilt gaan eten. Na een lange werkdag of flink wat uren studeren, hebben veel mensen geen zin meer om nog te koken. Wil je een fatsoenlijke maaltijd bereiden, dan kost het soms een uur om je eten klaar te maken en dat terwijl je al honger hebt. Op sommige dagen heb je misschien nog niet eens de boodschappen in huis, waardoor je ook nog eens tijd kwijt bent aan een bezoekje aan de supermarkt.

Ten tweede zorgt meal prepping voor een gezondere levensstijl. Doordat je goed nadenkt over wat je de komende dagen gaat eten, zul je gezondere keuzes maken. Heb je namelijk geen zin om te koken of heb je niks geprept, dan kies je eerder iets ongezonds zoals een diepvriespizza of iets van de frituur. Dat is zonde, zeker als je sport om te werken aan een gezond en mooi lichaam. Tijdens het preppen van je maaltijden kun je direct afmeten hoeveel gram je van elk product binnenkrijgt. Zo kun je de maaltijden passend binnen jouw dieet voorbereiden en kun je dit daarnaast secuur bijhouden.

Meal prepping is daarbij ook nog eens goed voor je portemonnee. Weet je wat je wilt gaan eten? Dan houd je je ook sneller aan je boodschappenlijstje. Doe je spontaan boodschappen of ga je met een hongergevoel inkopen doen? Dan is de kans groter dat je nog wat extra dingen in je mandje stopt. Omdat je tijdens mealprep recepten in bulk koopt en kookt, bespaar je ook op de inkoopprijs van de ingrediënten.

Goede meal prep recepten

Mealpreppen is gezond, maar dit betekent echter niet dat het minder lekker hoeft te zijn. Verse ingrediënten kun je, maar enkele dagen bewaren, dus houd daar rekening mee bij het preppen van sportmaaltijden. Verder kun je eigenlijk alle kanten op tijdens jouw mealprep, je hoeft je niet te beperken tot een simpele aardappel, groente en vlees maaltijd die je in de koelkast of vriezer stopt. Pasta of rijst recepten zijn net zo makkelijk klaar te maken. Bovendien zijn er ook steeds meer bedrijven die kant-en-klare mealprep maaltijden verkopen aan sporters. In de drukke levensstijl van Kosso is een samenwerking met een meal prep bedrijf bijvoorbeeld ook heel handig! Wil jij ook de voordelen van meal prep, maar wil je of kun je niet zelf de maaltijden klaarmaken, weet dan dat Fitpreps de mealprep ook voor jou kan doen! 

mealprepping

Voedingssupplementen preppen

Wanneer je naast een drukke baan ook intensief sport, is een goed eetpatroon nog belangrijker. Naast meal prepping is het daarom ook aan te raden om altijd je voedingssupplementen klaar te maken of klaar te zetten, zodat je ze niet vergeet. Wil je bijvoorbeeld afvallen of juist aakomen, dan zijn de supplementen van Kosso Nutrition een goede aanvulling op je voeding. Deze wil je dan ook zeker niet overslaan. Wil je hulp bij het kiezen van de juiste trainingen en voeding? Ook daarbij kan Kosso Nutrition helpen.

Uitgelicht

Meer nieuws