Hoeveel eiwitten zitten er in mozzarella?
Mozzarella is niet alleen lekker, maar ook nog eens een voedzame toevoeging aan je maaltijd. Of je nu intensief sport voor spieropbouw, vetverbranding of simpelweg een gezonde levensstijl wilt aanhouden: mozzarella past perfect in het voedingspatroon van iedereen die zijn dagelijkse eiwitinname wil behalen. Toch weten niet veel mensen hoeveel eiwitten precies in mozzarella zitten. Gelukkig lees je in deze blog alles wat je moet weten over de eiwitten in mozzarella en hoe je dit populaire kaasje in verschillende gerechten kunt verwerken.
Wat maakt mozzarella interessant voor sporters?
Mozzarella komt oorspronkelijk uit Italië en wordt gemaakt van koemelk of buffelmelk. De variant met buffelmelk, ook wel de echte Mozzarella di Bufala genoemd, heeft een romigere structuur en iets meer vet. Niet alleen de heerlijke smaak is wat sporters aanspreekt, maar ook de voedingsstoffen zijn een groot voordeel.
Per 100 gram bevat mozzarella ongeveer 18 tot 22 gram eiwit. Dit maakt mozzarella dus een uitstekende bron van eiwitten. Als je serieus bezig bent met trainen, kan mozzarella je helpen bij het behoud en de opbouw van spiermassa, want eiwitten zijn een belangrijke toevoeging aan elk sportvoedingsschema. Daarnaast bevat mozzarella relatief minder lactose dan veel andere kazen. Dit maakt het ook een interessante keuze voor mensen met een lactose intolerantie of mensen die daar gevoelig op reageren.
Wanneer je mozzarella op het gebied van eiwitten echter vergelijkt met kip of kwark, ligt het eiwitgehalte bij mozzarella iets lager. Toch bevat deze kaassoort een ander voordeel en dat is dat het vetten bevat die effectief bijdragen aan verzadiging. Dit is interessant voor sporters omdat je daardoor langer een vol gevoel hebt. Als je probeert af te vallen zonder spiermassa te verliezen, kan dit een goede keuze zijn.

Hoeveel eiwit zitten precies in mozzarella?
Op de vraag hoeveel eiwitten precies in mozzarella zitten, is het antwoord afhankelijk van het type. Een standaard bol mozzarella van koemelk bevat ongeveer 20 gram eiwit per 100 gram. Kies je voor een light-variant, dan ligt dat aantal iets lager. Er is dan ook minder vet aanwezig. Deze light-varianten zijn daarom ideaal als je wilt letten op je calorie-inname.
Is mozzarella goed voor spieropbouw?
Absoluut! Wanneer je intensieve trainingen volgt, is het belangrijk om je spieren hierna te laten herstellen, zodat ze goed kunnen opbouwen. Hier helpt mozzarella je bij. Deze dierlijke bron van eiwitten bevat alle belangrijke aminozuren die je lichaam nodig heeft. Dit maakt mozzarella, net als kip, eieren en zalm, een uitstekende bron van eiwit.
Snelle snacks voor spierherstel
Als sporter wil je natuurlijk weten waar veel eiwitten in zitten om zo een gevarieerd en eiwitrijk voedingsschema op te stellen. Wanneer je net een zware training achter de rug hebt, is je lichaam op zoek naar een snelle brandstof voor herstel. Een maaltijd of snack met mozzarella is een slimme keuze. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een volkoren wrap met kip, tomaat, pesto en mozzarella, of een saladebowl met volkoren pasta, komkommer, tomaat, olijven, pesto en mozzarella. Op deze manier krijgt je lichaam niet alleen de nodige eiwitten binnen, maar ook goede vetten die je botten sterker maken. Veel sporters kiezen voor mozzarella omdat het mild verteerbaar is. Ideaal dus voor herstel na het sporten!
Waarom deze kaassoort niet mag ontbreken in je voedingsschema
Mozzarella is meer dan alleen een lekkere topping op je pizza. Deze bron van eiwitten met gezonde vetten en aminozuren is waardevol voor iedereen. Of je nu een beginnende sporter bent, al jarenlang intensieve trainingen volgt of simpelweg een gezonde levensstijl wilt volgen. Deze kaassoort is een goede toevoeging aan je voedingsschema als je wilt afvallen, maar ook als je spieren wilt opbouwen. Als je de volgende keer dus in de supermarkt staat en op zoek bent naar een eiwitrijke toevoeging aan je dieet, kies dan voor mozzarella!