Caloriebehoefte berekenen

Hoeveel eiwitten zitten er in havermout?

20 december 2023
Hoeveel eiwitten zitten er in havermout?

Havermout, hét perfecte ontbijt voor de echte snoozers onder ons. Je kunt het warm of koud eten, maar het blijft een feit: het is binnen 5 minuten bereid. Ideaal voor uitslapers die toch gezond en voedzaam eten willen nuttigen. Havermout bevat voedingsvezels, magnesium, zink en vitamine B, waardoor je de dag met veel energie kunt beginnen. Je beste vriend is daarom havermout. Qua eiwitten is havermout niet de beste oplossing. 1 portie (ongeveer 40 gram) bevat maar 6 gram eiwitten, maar niet wees niet getreurd! Je kunt er van alles mee doen om het een echte eiwitrijke maaltijd te maken. Er zijn genoeg manieren om meer eiwitten in je havermout te verwerken. Het kan daardoor ook niet eentonig worden. Het beste van alles: het is spotgoedkoop. In dit artikel ontdek je het belang van eiwitten en dé beste technieken om van havermout het beste ontbijt te maken.

Gezonde effecten van eiwitten in havermout

Misschien vraag je je af; zitten er veel eiwitten in havermout? De hoeveelheid eiwitten in havermout is niet hoog zoals we hebben geconcludeerd, maar het is wel belangrijk om meer toe te voegen. Eiwitten zijn enorm gezond voor het lichaam. Ben je bijvoorbeeld een sporter en ga je vaker dan 3x per week sporten? Dan is het aan te raden om genoeg eiwitten te nuttigen. Wij begrijpen ook dat dit niet altijd makkelijk is. Je hebt misschien een fulltime baan en moet vroeg opstaan om naar je werk te rijden. Om minimaal 7,5 uur slaap te pakken (minimale aangeraden slaaphoeveelheid) wil je snel ontbijten. De meeste mensen kiezen daarom voor havermout met eiwitten. Dit is snel, gemakkelijk én gezond.

eiwitten in havermout

Eiwitten in havermout leveren veel gezondheidsvoordelen op. Eiwitten zijn namelijk belangrijk voor de opbouw en het herstel van spiermassa. Heb je bijvoorbeeld veel last van spierpijn na het sporten? Eet dan meer eiwitten in je maaltijden. Eiwit zorgt ervoor dat de spieren die veel belast zijn sneller herstellen. Je kan daardoor ook weer sneller gaan sporten en hebt geen dagen nodig om te herstellen. Op zoek naar meer manieren om te werken aan je gezondheid? Ashwagandha supplementen kunnen ook voordelig voor je gezondheid zijn. Lees hier meer over de bewezen voordelen van ashwagandha.

Hoeveel eiwitten moet je toevoegen in havermout?

Zit er in havermout überhaupt eiwitten? Ja, maar niet genoeg. Wij raden daarom aan om genoeg eiwitten toe te voegen aan jouw heerlijke havermout maaltijd. Ben je een vrij normale sporter (2 á 3 keer per week), is de aangeraden hoeveelheid eiwit per dag ongeveer 0,8 tot 1 gram per kilogram. Ben je bijvoorbeeld 80 kilogram, kom je met deze berekening uit op een 64 tot 80 gram per dag aan eiwitten. Zoals je ziet, zal havermout niet voldoen aan deze hoeveelheid. In havermout zit eiwitten, maar dus niet genoeg. Bij een standaard portie havermout kun je daarom wat eiwitrijke producten toevoegen met een leuke twist.

eiwitten in havermout

Manieren om eiwitten in havermout te verhogen

Dit zijn de verschillende manieren om eiwitten in havermout te verhogen.

Eieren: het meest voor de hand liggend is natuurlijk om eieren toe te voegen aan je havermout maaltijd. Bak een ei, leg die op de havermout en maak het af met wat kaas, bieslook en misschien zelfs spinazie voor wat groente.

Yoghurt of Kwark: heb je liever een romige twist aan je havermout? Overweeg dan om yoghurt toe te voegen. Dit zit boordevol met eiwitten en is makkelijk en snel voor in de ochtend. Je kunt ook hierbij banaan toevoegen. De yoghurt wordt dan wat zoeter en er zitten ook eiwitten in banaan.

Quinoa: quinoa zit boordevol met eiwitten en past ook nog eens uitstekend bij havermout. Dit is de ideale combinatie om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Eiwitpoeder: sport je fanatiek en vaak, dan heb je dit hoogstwaarschijnlijk in huis! Eiwitpoeder is een van de snelste en makkelijkste manieren om eiwit toe te voegen aan de havermout. Tip: los het poeder op, bijvoorbeeld in wat melk, voordat je het toevoegt aan de havermout, het kan namelijk vrij droog worden.

Noten en zaden: denk bijvoorbeeld aan hazelnoten, zonnebloempitten, walnoten en cranberries. Niet alleen maak je hiermee je maaltijd eiwitrijk, het is ook nog eens lekker als afwisseling.

Kortom, hoeveel eiwitten zitten er in havermout? Niet genoeg, maar je kunt veel eraan doen om eiwitten aan te vullen! Het is de makkelijkste en snelste manier om een goed ontbijt te nuttigen, terwijl je nét iets langer kan blijven liggen.

Uitgelicht

Meer nieuws