Hoeveel eiwitten zitten er in een banaan?

18 november 2023
Hoeveel eiwitten zitten er in een banaan?

Als je veel sport om spieren te kweken, dan weet je vast ook wel dat het belangrijk is om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Voedingsstoffen die je bijvoorbeeld echt nodig hebt zijn eiwitten, vitamines en mineralen. Natuurlijke bronnen van eiwitten zijn er in overvloed, en vaak vinden we ze op de meest onverwachte plekken. Bananen worden veelal gezien als een snelle bron van koolhydraten, maar wist je dat deze gele vrucht ook een verrassende bron van eiwitten kan zijn? In deze blog gaan we dieper in op de hoeveelheid eiwitten in bananen en ontdekken we de andere voordelen die bananen met zich meebrengen.

Hoeveel eiwitten zitten er in een banaan?

Als je kijkt naar hoeveel eiwitten in een banaan zitten, dan hoef je geen hoge verwachtingen te hebben. Neem je 100 gram banaan, dan zit daar 1,1 gram van eiwitten in. Doorgaans weegt een grote banaan ongeveer 165 gram, wat betekent dat je 1,8 gram eiwitten binnenkrijgt met een enkele banaan. Dit lijkt misschien niet veel als je rekening houdt met je dagelijkse eiwitbehoefte. Je zou namelijk volgens de aanbeveling 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht moeten consumeren. Een banaan is echter een ideale fruitige snack voor of tijdens een sportsessie, en die extra eiwitten zijn dan makkelijk meegenomen.

Al met al, zijn er eiwitten aanwezig in een banaan? Zeker, zij het niet in grote hoeveelheden. Zoals we echter eerder hebben genoemd, is een banaan wel een superfruit voor iedereen die naar de gym gaat en wel om de volgende redenen:

eiwitten in banaan

Bananen bevatten veel vitamines

Bananen bevatten ontzettend veel vitamine C, wat een belangrijke voedingsstof is voor je immuunsysteem. Hoewel het er dus eigenlijk nauwelijks toe doet hoeveel eiwitten in een banaan zitten, is het percentage vitamine C wel behoorlijk groot. Een banaan bevat doorgaans maar liefst 10% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Daarnaast bevatten bananen ook vitamine B6, wat zorgt voor een goede stofwisseling en een betere concentratie.

Bananen zijn rijk aan koolhydraten

Bananen bevatten ook veel koolhydraten, meestal tussen de 22 en 25 gram per stuk. De suikers die in bananen zitten, worden vrij snel opgenomen door het lichaam en zijn dus perfect als energiebron voorafgaand aan of tijdens een work-out. De vezels die in bananen zitten, zorgen er ook voor dat de opname van suikers wordt vertraagd en je lang een verzadigd gevoel hebt. Dit voorkomt dat je naar ongezonde snacks gaat grijpen, wat zonde zou zijn van al het harde werk in de sportschool. Wil je naast de banaan nog een andere gezonde snack boordevol eiwitten voor tijdens het sporten, bekijk dan onze gezonde cheat bars. Een banaan en één protein cheat bar verhoogt jouw eiwitinname op dat moment met meer dan 20 gram.

Eiwitrijke recepten met banaan

Natuurlijk is het mogelijk om een banaan te consumeren en daarnaast te kiezen voor voeding met een hoger eiwitgehalte dan een banaan, maar waarom zou je deze niet met elkaar combineren? Hieronder vind je al een smakelijk eiwitrijk recept met bananen!

eiwitten in banaan

Bananenpannenkoekjes

Pannenkoeken zijn over het algemeen niet heel gezond omdat ze veel suiker bevatten, maar deze speciale bananenpannenkoekjes krijgen hun zoete smaak door banaan. Je hoeft dus zelf geen suiker meer toe te voegen!

Ingrediënten

Begin met het prakken van de rijpe bananen in een kom. Zorg ervoor dat de bananen goed rijp zijn, zodat ze gemakkelijk kunnen worden gemengd en een natuurlijke zoetheid aan de pannenkoekjes toevoegen. Voeg vervolgens de eieren toe.

Klop de eieren en de bananen goed samen tot een glad mengsel.  Doe als laatste het vanille-extract, de havermout en een snufje zout bij het mengsel en roer het geheel goed. Verhit de pan en doe er een beetje boter of olie in. Neem vervolgens wat van het beslag en bak de pannenkoekjes aan beide zijden zo’n 2 à 3 minuten.

Op zoek naar voeding met meer eiwitten?

Ben je op zoek naar effectieve voedingsmiddelen die helpen bij spierherstel? Dan is het dus wellicht minder relevant om te weten hoeveel eiwitten er in een banaan zitten. In plaats daarvan kun je ook kiezen voor gerechten met vis (bijvoorbeeld zalm) of noten. Deze bevatten namelijk wel de nodige eiwitten.

Uitgelicht

Meer nieuws