Hoeveel eiwitten zitten er in kipfilet?

14 maart 2024
Hoeveel eiwitten zitten er in kipfilet?

Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen voor spierherstel en -groei. Als je veel sport (met het doel om spier op te bouwen), ben je constant op zoek naar eiwitrijke producten. Kipfilet is een voorbeeld van een product waar veel eiwitten in zitten. Iedereen die sport, heeft vast wel eens gehoord dat kipfilet in je dieet moet, omdat er veel eiwitten in kipfilet zitten, maar hoeveel eiwitten zitten er in kipfilet? We vertellen het je in deze blog!

Wat zijn eiwitten?

Even een snelle recap voordat je verder leest: wat zijn eiwitten eigenlijk? Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn de bouwstenen van ons lichaam. Het is een voedingsstof en bouwstof die verdeeld kan worden in twee groepen: plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten zitten in producten zoals brood, graanproducten en noten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. In deze blog gaan we het hebben over dierlijke eiwitten, vlees van de kip.  

Hoeveel eiwitten zitten er in kipfilet?

De belangrijkste vraag: hoeveel gram eiwitten zitten er in kipfilet? Een portie van 100 gram kip bevat ongeveer 30 gram eiwit. Perfect dus in combinatie met een koolhydratenbron om na een zware krachttraining je spieren te laten herstellen. Kip is een van de meest gezonde bronnen van eiwit. Daarnaast zijn de eiwitten in kip van goede kwaliteit. Dat wil zeggen dat alle essentiële aminozuren in voldoende hoeveelheden en in goede verhouding aanwezig zijn in kipfilet én dat ze ook nog eens goed verteerbaar zijn.

Magere eiwitbron

Kip noemen we ook wel een magere eiwitbron. Dit omdat het relatief laag is in verzadigde vetten en calorieën in vergelijking met andere eiwitbronnen zoals rood vlees. Er zitten 158 kilocalorieën in 100 gram bereidde kipfilet. Het is dus een goede optie voor mensen die in een calorietekort zitten en tegelijkertijd voldoende eiwitten binnen willen krijgen.  Zit je momenteel in een calorieën te kort? Lees dan nu onze tips voor het afvallen.

Hoeveel eiwitten zitten er in een plakje kipfilet?

Kipfilet als vleeswaar eten is een goede manier om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen. Het antwoord op de vraag ‘’hoeveel eiwitten zitten er in een plakje kipfilet?’’ is: er zitten 3,8 gram eiwitten in een snee (22 gram) kipfilet.

Andere voedingsstoffen in kipfilet

Naast de grote hoeveelheid eiwitten in kipfilet, zitten er ook andere belangrijke voedingstoffen in kipfilet. Kip is rijk aan vitamine B6, B2, B1, B12 en de mineralen fosfor en seleen. Deze vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol in ons lichaam: ze zorgen voor een goede structuur van de botten, bescherming van de rode bloedcellen, stimulatie van de stofwisseling en ondersteuning van de energievoorziening in ons lichaam. Geen wonder dat kipfilet zo’n populair product is.

Alternatieve eiwitrijke producten

Naast kipfilet zijn er ook andere eiwitrijke producten die je kunt eten om efficiënt je dagelijkse eiwitbehoefte te behalen. We zullen een aantal alternatieven voor je op een rijtje zetten.

Vis

Vis is een belangrijke bron van eiwit. Per vissoort verschilt de hoeveelheid eiwitten, maar gemiddeld bevat 100 gram vis ongeveer 19,5 gram eiwit. Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel eiwitten er in zalm zitten? Lees dan deze blog.

Zuivelproducten

Zuivelproducten zijn een bron van eiwitten. Melkproducten bevatten van nature veel eiwitten en er zitten bijvoorbeeld ook veel eiwitten in kaas. Daarnaast vind je bijvoorbeeld eiwitten in karnemelk, yoghurt en kwark.

Noten

Noten hebben veel gezonde eigenschappen, ze bevatten de juiste vetten en zijn rijk aan eiwitten. De noten met de meeste eiwitten zijn amandelen, cashewnoten en pistachenoten. De hoeveelheid eiwit kan per nootsoort verschillend zijn, de specifieke hoeveelheden lees je hier.

Ondanks er veel eiwitten in kipfilet en in andere producten zitten, kan het zo zijn dat het je alsnog niet lukt om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen. Dan is het een slimme optie om deze tekorten aan te vullen met supplementen, zoals eiwitshakes of eiwitrepen. Kosso Nutrition heeft alle opties in huis om jouw eiwitbehoefte aan te vullen.

Uitgelicht

Meer nieuws