Is koffie slecht voor je?
Kennisbank

Is koffie slecht voor je?

Koffie is voor velen een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse routine, vooral in de ochtend. Het helpt je wakker te worden en beter te focussen. Toch vragen veel koffiedrinkers zich af: is koffie slecht voor je? Het antwoord: ja én nee. In deze blog leer je waarom.

Wat zit er in koffie?

In koffie zit veel meer dan alleen cafeïne. Hierin vind je honderden bioactieve stoffen, zoals antioxidanten, polyfenolen en diterpenen, zoals cafestol en kahweol. Deze stoffen hebben invloed op verschillende lichaamsprocessen. Cafeïne is een van de bekendste stoffen in koffie, maar roept daarnaast ook de meeste discussie op. Hierdoor vragen veel mensen zich af of koffie slecht voor je is. 

Is koffie slecht voor je?

Wanneer is koffie slecht voor je?

Voordat we de voordelen bespreken, is het belangrijk dat we de nadelen bespreken, zodat je de vraag ‘is koffie slecht?’ kunt beantwoorden. Hoewel koffie niet per definitie slecht voor je is, kan het wel negatieve effecten hebben. We zetten deze op een rijtje voor je: 
•    Slaap en angst: cafeïne is een stimulerend middel, maar kan je slaapritme negatief beïnvloeden als je het laat op de dag drinkt. Daarnaast kan het gevoelens van angst en nervositeit versterken als je hier gevoelig voor bent. 
•    Verslaving: als je regelmatig koffie drinkt, kan je lichaam hier fysiek afhankelijk van worden. Mensen die stoppen met koffie drinken kunnen ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. 
•    Maagklachten en spijsvertering: daarnaast stimuleert koffie de productie van maagzuur. Voor mensen met een gevoelige maag of aandoeningen, zoals reflux, kan dit erg vervelend zijn. 
•    Opgejaagd gevoel en rusteloosheid: cafeïne kan bij sommige mensen voor hartkloppingen en een opgejaagd gevoel zorgen. Vooral als het gecombineerd wordt met andere stimulerende middelen, zoals energiedrankjes. 

De voordelen van koffie

Het drinken van koffie brengt echter ook voordelen met zich mee:
•    Antioxidanten en ontstekingsremming: koffie is een van de grootste bronnen van antioxidanten. Deze antioxidanten werken ontstekingsremmend en helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. 
•    Verbeterde cognitieve functies: uit onderzoek blijkt dat matige cafeïne inname kan leiden tot verbeterde alertheid, geheugen en reactietijd. Dit is voor veel mensen dan ook een reden om koffie te drinken.
•    Verlaagd risico op bepaalde ziekten: daarnaast suggereren studies dat koffiedrinkers een lager risico hebben op verschillende aandoeningen, zoals diabetes type 2, Alzheimer, Parkinson en zelfs bepaalde vormen van kanker. 
•    Verbeterde sportprestaties: voor sporters wordt cafeïne beschouwd als een effectief hulpmiddel. Zo kan het je uithoudingsvermogen verhogen en de perceptie van vermoeidheid verminderen, waardoor vooral duursporters hier baat bij kunnen hebben. 

Is veel koffie slecht voor je en hoeveel is teveel? 

Ondanks de voordelen blijft de vraag ‘hoe slecht is koffie voor je?’ een groot discussiepunt. Een dagelijkse inname van maximaal 400 mg cafeïne is volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) veilig voor volwassenen. 400 mg cafeïne komt overeen met ongeveer 3 tot 4 kopjes koffie per dag. De grens voor zwangere vrouwen ligt hierbij lager. Hen wordt aangeraden dagelijks maximaal 200 mg cafeïne binnen te krijgen.

Drink je structureel meer koffie dan bovenstaande aanbevolen hoeveelheid, dan is koffie slecht voor je. Overmatig gebruik van cafeïne kan namelijk zorgen voor onder andere een verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen en slaapproblemen. In dit geval is koffie slecht voor je gezondheid.

Voor wie is koffie (extra) risicovol?

Voor sommige groepen mensen is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met hun koffieconsumptie:
•    Zwangere vrouwen: het risico op een miskraam of laag geboortegewicht wordt verhoogd bij teveel cafeïne inname. 
•    Kinderen en tieners: de lichamen van kinderen en tieners zijn gevoeliger dan die van volwassenen. Dit kan leiden tot slaapproblemen en hyperactiviteit. 
•    Mensen met bepaalde hart- en vaatziekten: cafeïne kan de bloeddruk en hartslag verhogen, wat niet gunstig is voor mensen met hart- en vaatziekten. 
•    Mensen met angststoornissen: als je vaker last hebt van rusteloosheid en paniekaanvallen, kan cafeïne deze symptomen verergeren. 

Wat is een goed alternatief?

Als je gevoelig bent voor cafeïne, maar wél wilt genieten van de smaak van koffie, zijn er gelukkig een aantal goede alternatieven. Zo is cafeïnevrije koffie, ook wel decaf genoemd, een uitstekend alternatief. Hoewel deze variant ook antioxidanten en andere bioactieve stoffen bevat, zit hier veel minder cafeïne in. Zo kun je toch genieten van de smaak van koffie zonder de nadelen van cafeïne te ervaren. 

Hoe kan koffie een rol spelen binnen je fitness- en voedingsplan?

Als je serieus bezig bent met sporten, veel bezig bent met voeding of simpelweg een gezonde levensstijl wilt aanhouden, kan koffie een belangrijke rol spelen. Zo kan koffie onder andere helpen bij ververbranding. Ook als pre-workout kan het een rol spelen. Met de proteïne ijskoffie van Kosso Nutrition heb je een goede start van de dag. Deze ijskoffie bevat maar liefst 80 gram cafeïne, alle essentiële aminozuren en 23 gram whey-eiwitten per glas! 

De vraag ‘is koffie slecht voor je?’ hangt dus van een aantal factoren af, zoals wie je bent, hoeveel je drinkt en hoe je lichaam erop reageert. Als je goed naar je lichaam luistert en niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid drinkt, hoef je je geen zorgen te maken.