wat is keto dieet
Kennisbank

Wat is het keto dieet?

Als we het hebben over gezonde voeding, afslanken en energiemanagement, is één dieet al jaren niet meer weg te denken: het keto dieet. Wat is het keto dieet precies,  waarom is het al jaren zo populair, en is het wellicht ook iets voor jou? Je leest het in deze blog!

Wat is een ketogeen dieet en hoe werkt het?

Om het antwoord op de vraag ‘wat is een keto dieet?’ te begrijpen, is het belangrijk om eerst te kijken naar hoe jouw lichaam normaal gesproken energie uit voeding haalt. De meeste mensen halen hun energie uit koolhydraatrijke voeding, zoals brood, pasta, rijst en suikerhoudende producten. In ons lichaam worden deze koolhydraten omgezet in glucose. Dit is een primaire brandstof voor ons lichaam. Op het moment dat je het aantal koolhydraten per dag sterk beperkt, zoals bij een keto dieet, schakelt je lichaam over op een alternatieve energiebron: vet.

Keto dieet: de betekenis in de praktijk

Het volgen van een keto dieet draait om een strikte verhouding in je macronutriënten. Je dagelijkse calorie-inname haal je uit de volgende bronnen:

·         70-75% uit vetten

·         20-25% uit eiwitten

·         5-10% uit koolhydraten

 

Dit betekent dat je minder dan 50 gram koolhydraten per dag mag eten. Het volgen van een keto dieet gaat dus verder dan alleen minder brood eten. Consistentie, bewustwording en een doordachte aanpak zijn van groot belang als je de meeste resultaten wilt bereiken. Als je je dus afvraagt ‘wat is het keto dieet?’, is het antwoord: een levensstijl waarin naast eiwitten vetten, zoals uit avocado’s, noten, olijfolie, zalm, kokosolie en eieren een hoofdrol spelen en waarbij je juist zoveel mogelijk suikers en zetmeelrijke producten vermijdt.

 

Waarom kiezen mensen voor een keto levensstijl?

Het begrip ‘keto dieet’ kom je veel tegen als je rondvraagt bij mensen die serieus bezig zijn met hun gezondheid of topsporters – en dat is niet voor niets. Tijdens het volgen van een keto dieet ben je bewust bezig met voeding, heb je minder honger gedurende de dag en verlies je vet zonder spiermassa te verliezen. Dit laatste punt zorgt ervoor dat je kunt afvallen zonder je metabolisme te verlagen.

Tegenwoordig wordt steeds meer bekend over de positieve effecten van het volgen van een keto dieet. Zo verbetert het de insulinegevoeligheid bij mensen met type 2-diabetes, remt het ontstekingen in het lichaam af en helpt het mensen met ADHD beter te focussen.

Een ketogeen dieet: wat is dat en wat kun je eten?

Veel mensen denken dat een keto dieet eentonig is, maar dat is absoluut niet waar! Je kunt met het volgen van dit dieet volop genieten en variëren met smaakvol eten, zolang je je aan de macronutriënten houdt. Je mag variëren met de volgende voedingsmiddelen:

·         Vette vis (bijvoorbeeld zalm of makreel)

·         Vlees

·         Kip

·         Avocado

·         Olijfolie

·         Eieren

·         Koolhydraatarme groenten (bijvoorbeeld courgette, broccoli, spinazie of bloemkool)

·         Noten

·         Zaden

·         Kokosproducten

In combinatie met onze supplementen, zoals vitamines en mineralen of pre-workouts, weet je zeker dat je door de dag heen niets te kort komt!


Probeer de volgende voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden:

·         Brood

·         Pasta

·         Rijst

·         Aardappels

·         Bonen

·         Frisdrank

·         Koek

·         Chips

·         Bewerkt voedsel dat suiker bevat

Als je nog op zoek bent naar een gezond ontbijt, zijn onze proteïne pops een perfect alternatief voor brood. Laag in koolhydraten en suikers voor maximaal resultaat van het keto dieet!

Kort samengevat eet je bij een ketogeen dieet dus vooral vetten en eiwitten uit natuurlijke bronnen en beperk je je koolhydraatinname tot een minimum.

Keto dieet: wat is het effect op je lichaam?

Nu je weet wat je wel en niet mag eten om de meeste resultaten te bereiken, vraag je je wellicht af: wat is het effect van een keto dieet op je lichaam? Na het volgen van een keto dieet kun je op korte termijn rekenen op vetverlies, meer energie en minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Je traint je lichaam als het ware om efficiënter opgeslagen vetten als energiebron aan te spreken. Dit zorgt ervoor dat je vet verbrandt, zelfs zonder intensief te sporten.  

 

In de beginfase kun je echter last krijgen van de zogenaamde ‘keto griep’. Je lichaam is dan in de aanpassingsfase en moet zich instellen op het nieuwe metabolisme. Symptomen als vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid en spierkrampen kunnen dan optreden. Als je goed hydrateert en voldoende elektrolyten binnenkrijgt, ben je gelukkig al binnen enkele dagen tot een week van deze klachten af. 

wat is een keto dieet

Is het keto dieet geschikt voor iedereen?

Belangrijk om te weten is dat het keto dieet niet voor iedereen de beste keuze is. Het keto dieet is af te raden als je bepaalde medische aandoeningen hebt, zoals lever- of nierproblemen. Ook sporters die explosieve kracht of duurprestaties leveren kunnen na verloop van tijd merken dat hun prestaties in het begin afnemen, doordat glycogeen, de koolhydraatvoorraad in je spieren, beperkt is bij het volgen van een keto dieet.

Als je bereid bent je lichaam de tijd te geven om te wennen aan de aanpassingen, kan een keto dieet ook voor sporters veel voordelen hebben. Ga je serieus aan de slag met je lichaam en voeding? Dan kan een ketogeen dieet een echte gamechanger zijn. Het is dan misschien geen wondermiddel, maar het is wél een bewezen aanpak om vet te verliezen, je energie te verhogen en je gezondheid te verbeteren.