Caloriebehoefte berekenen

Wat doet een sportmassage voor je lichaam?

7 mei 2022
Wat doet een sportmassage voor je lichaam?

Een massage is natuurlijk nooit een slecht idee, maar vooral als je druk bezig bent met sporten kan een sportmassage een extra goed plan zijn. Als een sportmasseur je goed onder handen neemt, ervaar je zowel de ontspanning van de sportmassage als ook de vele andere positieve effecten op jouw lichaam. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de sportmassages. Zo vertellen we je wat een sportmassage eigenlijk is en bespreken we de diverse positieve effecten die een sportmassage kan hebben op je lichaam.

Wat is een sportmassage?

Een sportmassage is een massage die wordt uitgevoerd door een sportmasseur. Deze massage is specifiek gericht op het stimuleren van de doorbloeding in jouw spieren. Doordat de sportmasseur zich specifiek richt op de doorbloeding van spieren kunnen de afvalstoffen in de spieren beter en sneller worden afgevoerd. Een sportmassage is een stevige massage aangezien er diep in de spieren moet worden gemasseerd om deze te bereiken. Het kan dus zijn dat de massage niet altijd even prettig aanvoelt aangezien er goed diep gemasseerd moet worden. Over het algemeen wen je gelukkig snel aan de stevigheid van de massage, aangezien een sportmassage er ook juist voor kan zorgen dat de pijn in je spieren verdwijnt.

Wanneer een sportmassage?

Een sportmassage kan zowel preventief, als reactief worden ingezet. Dat betekent dat je een sportmasseur kunt contacteren op het moment dat je veel last hebt van pijn in je spieren, maar je deze ook al preventief kunt gebruiken om blessures te voorkomen. Een sportmassage kan in veel gevallen voor een aanzienlijke verlichting in de spieren zorgen omdat de afvalstoffen dus een stuk beter worden afgevoerd. Heb jij dus een week lang zware krachttraining gedaan en heb je nu pijn in je spieren? In zo’n geval kan een massage heel goed van pas komen. Vaak is het zelfs mogelijk om een sportmasseur aan huis te laten komen waardoor je dus gemasseerd kunt worden in je eigen vertrouwde omgeving.

Sneller herstel met een sportmassage

Er zijn veel producten die jou helpen bij het sneller herstellen van je spieren. Denk bijvoorbeeld aan het innemen van eiwitten, oftewel whey protein, na een heftige work out. Ook creatine zorgt vaak voor een sneller herstel en meer kracht in je spieren. Helaas helpt dit niet altijd en zal je af en toe toch echt last hebben van pijnlijke spieren. Door op zo’n moment voor een sportmassage te kiezen bevorder je het herstel van je spieren aanzienlijk. De afvalstoffen die in je spieren komen door het trainen worden zo sneller afgevoerd en de pijn zal daardoor snel afnemen. Ook bij blessures en knopen in bepaalde spieren kan de sportmasseur zorgen voor een aanzienlijke verlichting.

Pro-actief een sportmassage

Een sportmassage kan ook zeker pro-actief worden ingezet. Weet jij bijvoorbeeld dat je een belangrijke wedstrijd hebt die veel inspanning vergt? Door van tevoren voor een sportmassage te kiezen voorkom je blessures en zijn je spieren extra ontspannen voor het belangrijke moment. Ook als je weet dat je regelmatig last hebt van bepaalde blessures en spieren kan het doen van een sportmassage veel voordelen opleveren. Naast een sportmassage kan het nemen van pre-workout ook zorgen voor meer kracht en energie tijdens je training of wedstrijd. Meer energie tijdens je work-out kan grote voordelen opleveren en zorgen voor aanzienlijk betere prestaties. Een massage is dus zeker een goede preventieve manier om betere te presteren tijdens het sporten.

Ontspannen met een massage

Naast dat een sportmassage veel voordelen kent voor je spieren heeft het vaak ook een ontspannen werking. Ondanks dat het een stevige massage is, voelt een sportmassage over het algemeen toch prettig. Een sportmassage is vaak een massage voor het gehele lichaam, maar kan ook voor een specifieke plek worden ingezet. In overleg met de sportmasseur kun je overeenkomen welke plekken en spieren meer aandacht nodig hebben. Een sportmassage aan huis zorgt voor een stressvrij moment omdat de massage in zo’n geval plaatsvindt in je eigen vertrouwde omgeving. Toch kan het ook voordelen hebben om naar de sportmasseur toe te gaan. Zo heeft deze vaak een speciaal ingerichte ruimte die gericht is op comfort en ontspanning voor jou. Als laatste is het belangrijk om je niet te laten misleiden door het woord sportmassage. Een sportmassage kan namelijk ook zeker worden gedaan als je niet sport. Het is namelijk gefocust op het stimuleren van de doorbloeding in je spieren waardoor deze ook kan worden ingezet bij pijnlijke spieren die niet door het sporten komen.

Uitgelicht

Meer nieuws