Caloriebehoefte berekenen

Wat doen aminozuren voor je lichaam?

10 mei 2022
Wat doen aminozuren voor je lichaam?

Na een goede training moeten jouw spieren herstellen, maar hoe doen ze dit precies? Jouw spieren kunnen herstellen door middel van aminozuren. Dit zijn bouwstenen waaruit eiwitten bestaan. Er bestaan meerdere soorten aminozuren en deze worden verdeeld in essentiële en niet-essentiële aminozuren. Deze niet essentiële aminozuren kan je lichaam zelf aan maken. Echter geldt dit niet voor de essentiële aminozuren die jouw spieren nodig hebben om te herstellen. Deze essentiële aminozuren zit in voeding en voor een goed spierherstel moet je ervoor zorgen dat je dit binnen krijgt. Hoe je dit doet en hoe dit in zijn werking gaat, leggen we allemaal uit in dit artikel.

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren spelen een grote rol in het herstel en opbouw van je spieren. Zij zijn de bouwstenen van eiwitten. Er zijn aminozuren die in je lichaam worden aangemaakt. Echter zijn dit enkel niet-essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren kun je binnen krijgen door middel van voeding. Er zijn in totaal 9 essentiële aminozuren: fenylalanine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine,  theonine, tryptofaan en valine. Welke aminozuren je precies binnen krijgt in afhankelijk van de samenstelling van de voeding. De meeste aminozuren zitten in dierlijke bronnen van eiwit, zoals kip, rundvlees, eieren en melk. Je hebt ook plantaardige bronnen, zoals quinoa en sojabonen, maar over het algemeen bevatten deze minder aminozuren en vaak niet alle negen. Als vegetariër moet je daarom er goed op letten dat je voldoende aminozuren binnen krijgt. Voor het juist functioneren van je lichaam heb je niet alleen essentiële aminozuren nodig, maar dit zijn wel de enige aminozuren die je lichaam zelf niet kan aanmaken.

Om deze balans tussen essentiële goed te krijgen voor jouw lichaam, kun je ervoor kiezen om de essentiële aminozuren bij te slikken. Onder de sporters zijn BCAA aminozuren erg populair. Hier zitten namelijk de aminozuren leucine, isoleucine en valine in. Deze staan erom bekend dat zij bedragen aan een sneller herstel van je spierkracht. Een ander voordeel van aminozuren is dat zij worden omgezet in energie tijdens inspanning.

Aminozuren en fitness

Doordat aminozuren zorgen voor opbouw en herstel van je spieren, zijn ze erg belangrijk voor sporters. Het is dan ook belangrijk dat je tijdens het samenstellen van jouw voedingsschema voor het sporten rekening houdt met welke aminozuren je binnen krijgt. Ben jij iemand die van jezelf weet dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt? Dan kun je ervoor kiezen om dit aan te vullen met sportsupplementen. Hierbij kun je denken aan creatine, BCAA en zelfs eiwitpoeder. Whey eiwitpoeder bevat ook alle aminozuren die je nodig hebt. Echter zijn creatine en BCAA sneller qua werking en daarom beter geschikt voor tijdens of na het sporten. Is er een bovengrens aan het nemen van aminozuren? Ondanks dat er geen wetenschappelijk bewijs is over de bovengrens van aminozuren in het algemeen, is het onnodig om een overschot aan aminozuren te nemen. Wanneer jij een eiwitrijk dieet volgt en daardoor een supplement naar keuze neemt, dan is dit over het algemeen al ruim voldoende. Het kan geen kwaad wanneer je eiwitten eet, eiwitpoeder neemt én aminozuren slikt, maar je kunt je afvragen tot wanneer dit waarde toevoegt aan je lichaam. Welke supplementen zijn dan het beste om te nemen? Bij het aanschaffen van supplementen moet je er vooral opletten dat je een supplement kiest met enkel essentiële aminozuren. Deze maakt je lichaam namelijk niet zelf aan. Verder komt het aan op persoonlijke voorkeur. Vind jij het fijner om eiwitpoeder te nemen in plaats van BCAA of andersom? Dan is dit automatisch voor jou de betere keuze. Let er wel op dat je voldoende eiwitten binnen blijft krijgen door middel van voeding.

Koop hier aminozuren van Kosso Nutrition!

Aminozuren en slapen

Buiten dat aminozuren belangrijk zijn voor je spieren, zijn ze ook erg belangrijk voor je slaap. Het aminozuur tryptofaan is namelijk erg belangrijk bij de aanmaak van melatonine. Dit is een hormoon dat een seintje stuurt naar je lichaam wanneer het tijd is om te slapen. Verder zijn er aminozuren, zoals glutamine, die stress en rusteloosheid verminderen. Een onrustige nacht kan dus komen door een te kort aan aminozuren. Verder moet je er ook op letten dat je niet te veel suikers binnen krijgt, aangezien dit het aanmaakproces van melatonine belemmerd. Wat er precies in je voeding zit is veel belangrijker dan je denkt. Voor sporters is slaap automatisch ook weer belangrijk, omdat tijdens je slaap je spieren herstellen. Slaap te kort heeft grote invloed op je spieren.

Aminozuren kunnen veel betekenen voor je lichaam en het is daarom ook belangrijk dat je hiervan voldoende binnen krijgt. Let er wel op dat je de juiste aminozuren binnen krijgt, want je essentiële en niet-essentiële aminozuren moeten in balans zijn voor het optimaal functioneren van je lichaam.

Wil je meer lezen over de werking en wat belangrijk is voor het sporten? Lees dan ook de artikelen over de werking van creatine, waarom buikspieren trainen belangrijk is, waar je op moet letten tijdens het bankdrukken en waarom omega 3 belangrijk is voor sporters. 

Uitgelicht

Meer nieuws