Besteed nog 75,00 om jouw gratis shakebeker of eiwitreep te claimen!
Kibbeling is een populaire visvariant die door heel Nederland veel gegeten wordt. Dit gefrituurde stukje vis wordt vaak geserveerd met ravigotesaus of remouladesaus en zijn te krijgen op markten en viskramen. Sporters en mensen die serieus bezig zijn met het bijhouden van een gezond eetpatroon vragen zich af hoe gezond kibbeling is en stellen dan ook de vraag ‘hoeveel eiwitten zitten er in kibbeling?’. Eiwitten spelen namelijk een belangrijke rol in het behouden en opbouwen van spiermassa. Ben je benieuwd naar hoeveel eiwitten in kibbeling zitten? Lees dan verder en ontdek het antwoord!
Voordat we de vraag ‘hoeveel eiwitten zitten in kibbeling?’ te beantwoorden, is het belangrijk om eerst naar de algemene voedingswaarde te kijken. Daarnaast is het goed om te benoemen dat de exacte hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten en calorieën afhankelijk is van het recept en de bereidingswijze en kan daarom vaak verschillen. Over het algemeen bestaat 100 gram kibbeling uit:
In 100 gram kibbeling vind je dus 24,5 gram eiwit. Dit is vergeleken met haring veel. Haring bevat namelijk ongeveer 18 gram eiwitten per 100 gram. Als je het maximale uit je sportprestaties wilt halen en er zeker van zijn dat je iedere dag je eiwitbehoefte binnenkrijgt, zijn onze eiwitshakes wellicht een goede keuze voor je. Zo verhoog je op een effectieve én lekkere manier je eiwitinname en kun je je sportdoelen behalen!
Hoewel kibbeling relatief veel eiwitten bevat, is de bereidingswijze een belangrijke invloedfactor. Kibbeling is namelijk gefrituurde vis, wat betekent dat er ook een hoop calorieën en vetten in zitten. Als je een echte kibbelingliefhebber bent en serieus bezig bent met sporten, raden we aan om niet altijd voor de gefrituurde variant te gaan, maar om af te wisselen met een gebakken variant of een met minder vet.
Kibbeling heeft een aantal gezondheidsvoordelen, zoals:
Vanwege de grote hoeveelheid eiwitten in kibbeling, is dit een ideaal basisingrediënt voor verschillende recepten. Als je serieus bezig bent met je eiwit- en voedingsinname, kunnen deze recepten een leuke afwisseling bieden.
De klassieke manier om kibbeling te serveren is gebakken en met een romige saus, zoals ravigotesaus of remouladesaus. Dit gerecht kun je zelf thuis maken, maar bij de visboer smaakt hij ook heerlijk! Wil je dit gerecht nu iets gezonder maken, kies er dan voor om je eigen saus te maken. Neem 2 eetlepels mayo zonder of met minder vet en meng dit met 1 eetlepel magere yoghurt. Doe hier vervolgens een klein teentje knoflook en wat fijngehakte peterselie bij. Breng vervolgens op smaak met peper en een beetje zout et voilà ! Je zelfgemaakte én gezonde kibbelingsaus is ready to serve!
Als je op zoek bent naar een voedzame lunch, zijn wraps met kibbeling een goede keuze. Neem een volkoren wrap en verwarm deze kort in de pan of magnetron. Was vervolgens een handje sla, zoals ijsbergsla of veldsla, 1/4e komkommer en 1 paprika en beleg hiermee de wrap. De kibbeling bak je goudbruin op in de pan en deze leg je vervolgens bovenop de groenten. Om de wrap af te maken, kun je dezelfde saus als bij de klassieke kibbeling gebruiken.
Voor een gezonde en frisse maaltijd is het volgende recept een goede keuze. De warme kibbeling in combinatie met de frisse salade en groenten zorgt voor een perfecte balans en verschillende texturen en smaken. Was een sla naar keuze zoals rucola, veldsla of spinazie. Snij vervolgens een avocado in blokjes, een halve komkommer in plakjes en een handjevol cherrytomaatjes doormidden. Maak een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap en een snufje peper en zout. Bak de kibbeling even warm in een pan en leg de kibbeling bovenop de salade.
Als sporter is het belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen. Voldoende eiwitinname zorgt namelijk voor spieropbouw, spierherstel en het behouden van spiermassa. Als je serieus bezig bent met sporten en dan voornamelijk met krachttraining, ontstaan kleine scheurtjes in je spiervezels. De aminozuren in eiwitten zorgen ervoor dat deze scheurtjes zich weer snel herstellen zodat je uiteindelijk sterkere en grotere spieren krijgt.
Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat je genoeg energie behoudt zodat langdurige inspanning geen probleem is. Als sporter zul je daarom een hogere eiwitbehoefte hebben dan niet sporters. Als je iedere dag voor voldoende eiwitinname zorgt, kun je optimaal presteren, je doelen bereiken en herstellen.
Het voordeel van deze vissoort is niet alleen de hoeveelheid eiwitten in de kibbeling, maar ook de veelzijdigheid. Of je het nu eet als snack, in een salade, wrap of compleet je eigen creatie ervan maakt, met kibbeling kun je alle kanten op!